Demisia fara preaviz

history_edu ele.ro calendar_month 13 Nov 2009, 08:25
De regula, atunci cand ne hotaram sa plecam de la locul de munca actual, ne informama angajatorul despre intentiile noastre si oferim doua sapatamanai de preaviz pana sa plecam din companie.
Ce este mai exact preavizul?
Preavizul reprezinta perioada de timp necesara atat angajatului cat si angajatorului pentru gasirea unui inlocuitor pentru postul respectiv.
In cazul concedierii angajatului, preavizul se ofera de catre angajator si este de 15 zile lucratoare, iar in cazul demisiei, preavizul se ofera de catre angajat si este de 15 zile calendaristice pentru cei cu functii de executie si 30 de zile calendaristice pentru angajatii cu functii de conducere.
Cand se poate demisiona?
Potrivit Codului Muncii, prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Alta este situatia in care contractul individual de munca inceteaza prin acordul ambelor parti implicate. In aceasta situatie nu mai este necesara perioada de preaviz, iar angajatul poate pleca din companie chiar de a doua zi dupa ce incetarea colaborarii a fost semnata de ambele parti.
Se poate demisiona fara preaviz?
Raspunsul este da si in acest caz exista doua situatii distincte:
-atunci cand angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile asumate in contractul individual de munca. In aceasta situatie, legea ii da dreptul angajatului sa demisioneze fara oferirea perioadei de preaviz. Insa dupa o probare prealabila a acestor incalcari de obligatii.
-atunci cand angajatul incepe munca la un alt angajator, iar necesitatea ca el sa fie prezent la noul loc de munca este urgenta. Insa aceasta situatie este una nelegala din punctul de vedere al legislatieie actuale, deoarece trece peste prevederile legii.
Angajatorul poate actiona in judecata fostul angajat in aceasta situatie, cu sanse foarte mari de castig.
De ce nu este bine sa demisionezi fara preaviz?
In afara de faptul ca este ilegala, demisia fara preaviz poate aduce o lumina proasta asupra angajatului, atat in fosta companie, de unde a plecat, in cazul in care va avea pe parcurs nevoie de recomandari, cat si la noul loc de munca, deoarece angajatorul isi poate face astfel o perere despre cum se va comporta noul angajat in cazul in care va dori sa paraseasca si acest loc de munca.
De asemenea, sunt destul de comune cazurile in care angajatul revine in compania de unde a plecat, dupa ceva timp. In cazul in care plecarea sa anterioara a fost facuta fara preaviz, sansele ca acum sa aiba loc o noua angajare sunt aproape inexistente.
Alte articole despre