Demisia fara un preaviz

Demisia fara un preaviz
  calendar_month        
Chiar daca angajatorul nu se asteapta ca aceasta masura sa fie pusa vreodata in aplicare, trebuie stiut ca orice angajat beneficiaza legal de aceasta posibilitate.

Demisia fara preaviz este, de altfel, o masura de protectie a salariatului, masura stabilita prin Codul Muncii. Aceasta poate fi pusa in aplicare in masura in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Salariatul nu poate demisiona fara preaviz decat in masura in care el poate sa faca dovada ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile. Aceste obligatii sunt stabilite in prevederile articolului 40 alineatul 2 din Codul Muncii.

Obligatiile angajatorului:

sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca
sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;

sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege,contractul colectiv de munca aplicabil si din contractul individual de munca;
sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii.Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil.
sa se consulte cu sindicatul sau,dupa caz,cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptible sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa,precum sis a retina sis a vireze contributiile si impozitele datorate de salariati,in conditiile legii;
sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor sis a opereze inregistrarile prevazute de lege;
sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Este evident ca, ori de cite ori sunt incalcate obligatiile angajatorului, salariatul are posibilitatea sa demisioneze fara a mai fi obligat sa-si continue activitatea pe durata previzului.

De mentionat este faptul ca nici salariatul nu poate apela la aceasta masura extrema decat in situatiile prevazute in textul de lege indicat, fara ca aceasta cale facila pusa la indemina salariatului sa se transforme intr-un abuz din partea acestuia.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Ultimul ADIO
  • person

    "una palabra, no dice nada...y al mismo tiempo, lo esconde todo..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right