Revocarea unui contract de donatie
history_edu ele.ro calendar_month 09 Oct 2006, 12:52
Pentru a avea o batranete linistita sau in cazul in care nu exista cineva care sa aiba grija de dvs, puteti dona unei familii toate bunurile, cu conditia ca aceasta sa va acorde ingrijire si intretinere pe tot restul vietii.
In cazul in care familia respectiva nu si-a respectat promisiunile facute, persoana careia i se datoreaza intretinerea poate cere desfiintarea donatiei. Nerespectarea obligatiei asumate este prevazuta de art. 829 raportat la art. 1020 C. civ., cu sanctiunea desfiintarii donatiei.
Un mod specific de desfiintare a contractelor de donatie este revocarea. Aceasta intervine insa numai pentru cazuri limitativ prevazute de lege, respectiv:
donatarul nu-si indeplineste obligatiile asumate;
ingratitudinea donatarului (daca donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, stiind ca altii intentioneaza sa atenteze, nu l-a instiintat, daca refuza donatorului ajuns in nevoie acordarea de alimente);
predecesul donatarului(in cazul in care donatarul moare inaintea donatorului);
nasterea unui copil posterior donatiei (donatia se revoca in cazul in care donatorul nu avea nici un copil in momentul incheierii contractului si posterior i se naste un copil din casatorie sau din afara casatoriei);
donatia intre soti (orice donatie facuta intre soti in timpul casatoriei este revocabila)
In cazul in care, familia donatara nu si-a executat sarcinile asumate prin contractul autentificat, puteti formula actiune de revocare a actului de donatie pentru neindeplinirea sarcinii intretinerii.
In acest fel, bunurile donate vor reintra in patrimoniul dumneavoastra libere de orice sarcini, contractul fiind desfiintat cu efect retroactiv. In situatia in care bunurile nu mai exista sau nu se mai afla in posesia donatarilor, aveti dreptul la plata contravalorii acestora.
Mai trebuie mentionat ca judecarea va avea loc la instanta de la domiciliul paratilor (art. 5 C. proc. civ.) sau la instanta locului prevazut in contract (art. 10 C. proc. civ.). De asemenea, timbrajul se face la valoarea bunurilor, insa dv. aveti posibilitatea de a recupera aceste sume de la parati, cu conditia de a solicita cheltuieli de judecata prin actiunea introductiva de instanta.
Alte articole despre