Sarcini si responsabilitati ale unui project manager

Sarcini si responsabilitati ale unui project manager
  calendar_month        
Sarcinile si responsabilitatile unui project manager sunt destul de asemanatoare, dar exista o linie de demarcatie fina intre cele doua. In timp ce sarcinile se refera la acele indatoriri din afara fisei postului, dar esentiale pentru postul pe care il are, responsabilitatile sunt incluse in acea fisa si reprezinta serviciile in schimbul carora managerul este, practic platit. Iata care sunt acestea!

Chiar daca se considera ca exista o diferenta intre datorii sau sarcini si responsabilitati, ele nu pot fi separate si se imbina adesea in fisa postului oricarui project manager. In multe contexte, exista un punct de intersectie, in care sarcinile devin responsabilitati si responsabilitatile capata statut de datorie. Un manager bun ia in seama si incearca sa satisfaca ambele categorii de indatoriri.

Sarcinile si responsabilitatile pe care trebuie sa le aiba un manager de proiect au fost amplu studiate de-a lungul timpului, de catre experti in management si nu numai.

Sarcinile (datoria) unui project manager

Managerul de proiect are datoria de a supraveghea si coordona toate activitatile din domeniul lui de activitate.

El trebuie sa se asigure ca fiecare sarcina sau proiect este realizat cu maximum de eficienta.

Are obligatia de a pune la punct o structura organizationala care sa vina in ajutorul angajatilor, astfel incat munca sa se desfasoare sigur, cu usurinta si productiv.

Trebuie sa sugereze politici noi si sa vina cu modificari constante cu scopul de a reforma si revolutiona tot timpul natura muncii angajatilor.

Are obligatia de a participa la intalniri, workshop-uri si sedinte.

El are datoria de a veni constant cu oferte si propuneri pentru a atrage clienti noi si a extinde afacerea.

Trebuie sa furnizeze informatii precise si complete catre departamentele de conturi, auditori, dar si sa le ofere asistenta in caz de nevoie.

Are datoria de a aproxima resursele si bugetul necesare pentru scopul de productie.

Trebuie sa intocmeasca periodic rapoarte asupra muncii prestate, pe care sa le prezinte superiorilor sau autoritatilor avizate pentru verificare.

Responsabilitatile unui project manager

Trebuie sa aiba aptitudinile necesare pentru a conduce o echipa si pentru a-si stimula angajatii astfel incat sa scoata cele mai bune rezultate de la ei.

Una dintre responsabilitatile sale este sa mentina confidentialitatea asupra proiectelor in derulare si a activitatii muncii lui.

Este responsabil de activitatea prestata si de rezultatele intregii echipa, dar si de rezolvarea urgentelor sau situatiilor critice care apar in interiorul ei.

Asigura o atmosfera de colaborare optima in cadrul echipei, organizeaza team bulding-uri si cauta strategii de imbunatatire a activitatii fiecarui membru, dar si a echipei, ca intreg.

Stabileste intalnirile si sedintele interne, de proiect, si este conducatorul acestora.

Urmareste progresele facute in cadrul proiectului pe care-l conduce, identifica punctele slabe, riscurile si problemele si cauta strategii de prevenire si redresare.

Asigura procurarea de bunuri si servicii pentru buna desfasurare a activitatii de lucru si gestioneaza eficient si responsabil bugetul alocat proiectului in cauza.

In orice caz, in linii mari, un manager de proiect profesionist si capabil trebuie sa fie tot timpul vigilent, sa aiba viziune, sa ia decizii proactive si sa fie deschis la diversitate si oportunitati noi.
Autor: Daniela Ganciu

Sursa: Foto: planbox.com

Recomandari