Situatiile de incetare a contractului individual de munca

Situatiile de incetare a contractului individual de munca
  calendar_month   update 04 Ian 2010, ora: 13:05      
Potrivit Codului Muncii, "Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu."

Din diferite motive, care tin sau nu de natura angajatului, acest contract individual de munca poate inceta. In functie de motivul incetarii, se disting mai multe situatii:

Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor.
Una din situatiile de incetare a contractul individual de munca este reprezentata de aceea in care apare acordul ambelor parti contractante.

Angajatul si angajatorul stabilesc incetarea contractului la o data convenita de ambii. Initiativa de incetare poate apartine oricareia dintre partile implicate, decizia producandu-si efectele in momentul in care angajatul si angajatorul stabilesc de comun acord acesta data de incetare a contractului.

Documentul prin care este materializata incetarea contractului poate fi o cerere a salariatului aprobata de angajator sau o propunere scrisa a celui ce a angajat, acceptata bineinteles de catre salariat.

Incetarea de drept a contractului individual de munca.
Contractul individual de munca poate inceta fara interventia directa a vreuneia din partile ce au semnat actul. Incompatibilitati existente sau vointa tertilor duc la incheierea acestui contract fara ca interventia uneia din partile implicate sa poata schimba aceasta situatie.

Decesul salariatului sau a angajatorului persoana fizica.
O alta situatie in care contractul de munca incheiat intre salariat si angajator inceteaza este aceea care apare odata cu un eveniment negativ, cum este decesul unuia dintre cei doi.

Disparitia fizica a uneia din partile contractante duce la incetarea contractului individual de munca, decizie probata pe baza certificatului de deces, prezent la dosar.

Hotararea judecatoreasca irevocabila de punere sub interdictie a salariatului ori a angajatorului persoana fizica.
Incetarea de drept a contractului individual de munca se dispune de regula in cazul in care exista o hotarare judecatoareasca care pune sub interdictie salariatul, acest fapt insemnand imposibilitatea acestuia de a mai desfasura raporturi de munca.

In cazul punerii sub interdictie a angajatorului, mai trebuie indeplinita conditia care prevede ca odata cu interdictia sa se antreneze si lichidarea afacerii.

Incetarea de drept a contractului in urma pensionarii.
Decizia de pensionare a salariatului, indiferent ca este vorba depensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate, adduce cu sine incetarea contractului de munca. Aceasta isi va produce efectele la data comunicarii deciziei de pensionare.

Salariatul mai poate inca muncii in cazul pensionarii pentru limita de varsta, insa in acest caz este necesara incheierea unui nou contract de munca.



Recomandari