Vrei o casa shabby chic? Iata cum o poti avea
history_edu redactia ele.ro calendar_month 28 Nov 2012, 15:57
Stilul shabby chic incepe sa castige din ce in ce mai mult teren in randul persoanelor care isi doresc sa aiba o locuinta amenajata elegant, dar in acelasi timp vor sa confere decorului un aer vintage. In principiu, amenajarea unei locuinte in stil shabby chic (ponosit, dar elegant) nu este greu de realizat, dar solicita o atentie sporita la detalii.
Confortul, frumusetea imperfectiunilor, obiectele cu aspect uzat si impresia unei intoarceri in timp sunt fundamentele stilul shabby chic. Vrei si tu o casa shabby chic?
Iata care sunt principalele caracteristici ale acestui stil care pare sa renege designul modern, minimalist.
Autor: Laura Galan
1. Culorile pastelate
Daca iti doresti o casa decorata in stil shabby chic, trebuie sa tii cont de paleta cromatica.
Nuantele pastelate si cele care te duc cu gandul la ceva vechi, din tineretile bunicii, sunt specifice stilului shabby chic.
Alege decoratiuni si materiale textile in nuante de roz deschis, bej, bleu, verde deschis, lavanda, lila, alb-galbui sau galben pai. Desigur, intotdeauna pot exista si mici accente de culoare, pentru revigorarea atmosferei.
2. Materialele cu imprimeuri
Imprimeurile ocupa un loc privilegiat in decorul shabby chic, insa nu orice imprimeu este acceptat. Pentru un decor shabby chic autentic, este indicat sa folosesti in special materiale cu imprimeuri florale. Inclusiv tapetul si covoarele trebuie sa aiba imprimeuri florale.
Cand a inceput sa promoveze decorul in stil shabby chic, la sfarsitul anilor `80, designerul Rachel Ashwell a mizat pe puterea imprimeurilor florale de a crea o locuinta cu aer sofisticat, feminin si romantic.
Dantela si bumbacul sunt principalele materiale pe care le poti folosi pentru pernutele decorative, lenjeriile de pat sau fetele de masa.
3. Piesele de mobilier cu aspect antichizat
Decorul shabby chic nu poate fi pus in valoare decat cu ajutorul pieselor de mobilier cu aspect antichizat, de unde se poate deduce si conceptul ce sta la baza stilului: lucruri ponosite, saracaciose, combinate armonios cu imprimeuri si culori feminine.
In magazinele cu piese de mobilier si decoratiuni vintage cu siguranta poti gasi comode, mese, scaune sau sifoniere cu aspect antichizat, dar daca poti face rost de un mobilier vechi, vopsit in mai multe straturi, te poti ocupa singura de "antichizarea lui".
Vopseaua coscovita, care dezvaluie vechimea pieselor de mobilier, este un must in stilul shabby chic. Chiar si piesele noi de mobilier pot fi transformate in piese vintage, insa pentru aceasta trebuie sa fie vopsite in mai multe straturi, iar apoi vopseaua trebuie slefuita, pana ajunge sa capete un aspect uzat, invechit.
4. Decoratiunile vintage
Decoratiunile sunt si ele foarte importante pentru stilul shabby chic. Este esential ca ele sa fie vintage.
Ceasurile mari de perete, ceainicele cu motive florale, coliviile, ramele foto din lemn uzat, tablourile care par vechi de cand lumea, oglinzile cu rame din lemn sculptat, corpurile de iluminat retro, toate acestea completeaza decorul shabby chic.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Avantaje ... AVANTAJE
- person
"http://luiza.zboara.eu - sau - fericirea daruita de copii"