5 lucruri esentiale despre hepatita la pisici

5 lucruri esentiale despre hepatita la pisici
  calendar_month        
Majoritatea pisicilor cu hepatita manifesta semne de boala abia atunci cand ficatul este deja foarte afectat. Cu toate acestea, ficatul este un organ cu o mare capacitate de regenerare a celulelor sale moarte, iar daca tratamentul este eficient, pisica poate trai mai multi ani.

Medicul veterinar Cristian Cristea, de la cabinetul Pet Stuff Univers, din Bucuresti, explica pentru LumeAnimalelor.ro care sunt cauzele hepatitei la pisici, ce simptome are boala, cum se trateaza si cum poate fi prevenita.

1. Care sunt simptomele hepatitei la pisici?

Voma
Oboseala
Icter
Lipsa apetitului
Diaree
Pierderea in greutate
Modificari de comportament
Modificarea culorii fecalelor, de regula spre gri
Poliurie (n.r. eliminare de urina in cantitate mai mare decat cea normala)

2. De ce apare hepatita la pisici?

La pisica, exista in principal trei tipuri de hepatita: hepatita infectioasa, hepatita cronica si leptospiroza. In timp ce unele pisici se imbolnavesc in urma contactului cu sangele sau fecalele unei pisici infectate, altele contacteaza boala in urma unei infectii virale sau bacteriene. De asemenea, unele medicamente netolerate de anumite pisici pot induce aparitia hepatitei. Din moment ce ficatul este unul dintre principalele organe ce metabolizeaza medicamentele, pisicile care sufera de orice afectiune a ficatului necesita un tratament medicamentos in doze mici, astfel incat ficatul sa nu fie suprasolicitat.

3. Cum se pune diagnosticul de hepatita la pisici?

In general, diagnosticul este greu de stabilit. Se tine cont de anamneza, de aparitia febrei, a icterului, fiind necesara efectuarea examenelor paraclinice: analize de sange (biochimie si hematologie), analiza urinei, teste pentru masurarea titrului de anticorpi din sange (in cazul leptospirozei).

4. In ce consta tratamentul hepatitei la pisici?

Tratamentul este complex si depinde de cauza si gradul de afectare a ficatului. In cazul in care ficatul nu functioneaza corect, medicamentele trebuie administrate in doza mai mica deoarece raman in organism pe o perioada mai indelungata. Corticosteroizii sunt utilizati mai ales in hepatita cronica, pentru a scadea inflamatia si pentru a stimula apetitul, insa trebuie folositi cu precautie si neaparat numai sub indrumarea si supravegherea medicului veterinar. Antibioticele sunt utilizate in cazul hepatitelor bacteriene, precum si pentru a preveni eventualele infectii secundare.

Se folosesc, de asemenea, medicamente pentru a controla voma si pentru a preveni aparitia ulcerelor gastrice sau intestinale.

In cazul ascitei (n.r. acumulare de lichid in peritoneu), se vor folosi diuretice. Netratata, ascita duce la dificultati in respiratie din cauza presiunii exercitate asupra diafragmei.
Pentru deshidratare se vor administra perfuzii si suplimente de electroliti.

Un rol important in tratament il are si dieta. In functie de diagnostic, se administreaza hrana cu continut optim de nutrienti si cu un aport specific de calorii. De asemenea, este necesar un aport zilnic de vitamine si minerale pentru a preveni deficientele.

Vitamina K poate fi utila pentru controlul afectiunilor cu hemoragii, deoarece ficatul afectat produce si stocheaza o cantitate mai mica din aceasta vitamina necesara pentru a produce factorii coagularii.

Vitamina E, in forma solubila, este un antioxidant pentru a inlatura radicalii liberi si pentru a preveni viitoarele procese oxidative din ficat.



5. Cum poate fi prevenita hepatita la pisici?

In principal, trebuie acordata o atentie sporita tipului de hrana, deoarece are un rol foarte important. Hrana trebuie sa fie de calitate, lipsita de coloranti sau elemente potential hepato-toxice, sa fie bogata in elemente nutritive, minerale si vitamine.

Se recomanda, de asemenea, profilactic, efectuarea analizelor de sange de doua ori pe an si controale periodice in clinici veterinare, sub indrumarea stricta a medicilor veterinari, subliniind inca o data importanta depistarii timpurii a oricarei afectiuni hepatice si a altor probleme de sanatate.

Preventiv, se pot administra suplimente si hepatoprotectoare naturiste, cu rol benefic in sustinerea functiilor normale ale ficatului, doar la recomandarea medicului veterinar curant.

Articol oferit de LumeAnimalelor.ro - Informatii non-stop despre caini si pisici



">51296.jpg



Recomandari

Newsletter Ele.ro

Care sunt pasiunile tale?
  • person

    "nu uita, undeva exista un prieten si pentru tine"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right