Caine si pisica in aceeasi casa: razboi?

Caine si pisica in aceeasi casa: razboi?
  calendar_month   update 27 Ian 2010, ora: 16:35      
In general se adevereste faptul ca un caine si o pisica sub acelasi acoperis se inteleg "ca cainele si pisica"! Prin aceasta grea incercare trec de obicei proprietarii de caini care doresc sa adopte o pisica. Iata cateva sfaturi practice pentru a reusi coabitarea cainelui si pisicii!

De ce e atat de greu?

Dificultatea coabitarii cainelui si pisicii consta in caracterele diametral opuse ale celor doua specii animale, dar si in diferentele comportamentale ale acestora, care sunt surse de neintelegeri. Astfel, un caine, ale carui batai din coada exprima bucuria si simpatia, risca sa interpreteze bataia din coada a pisicii ca pe o invitatie la joaca, si sa primeasca in schimb o gheara peste fata (deoarece pisicile isi exprima astfel agasarea si ostilitatea).

Alegerea pisicutei

Pentru a reusi coabitarea celor doua specii, cel mai bine lucrezi asupra pisicii. Un pisoi de varsta cuprinsa intre 3 si 9 saptamani este curios sa descopere lumea inconjuratoare si are deci capacitatea de a se obisnui cu alte specii animale. In schimb, un pisoi mai mare de 3 luni are toate snasele sa-si arate ostilitatea si teama fata de un caine cu care nu este familiarizat.

Cum procedezi?

Ai nevoie de organizare. La sosirea pisicii in casa, tine-o 2-3 zile separata de caine , pentru a se adapta la noul mediu inconjurator. Aranjeaza-i un colt doar al ei, cu cosulet si litiera, unde cainele nu poate accede.

Fa prezentarile

A reusi coabitarea cainelui si pisicii nu inseamna a lasa cainele in aceeasi camera cu pisica, fara alte precautii. La prima intalnire, tine cainele in lesa si apropie cele doua animale la o distanta care sa le permita sa se observe si sa se miroasa. Daca izbucneste vreun conflict, nu te descuraja, ci organizeaza intalniri mai scurte si mai frecvente. Situatia ar trebui sa se amelioreze in timp.

Profita de instinctul matern

Daca esti proprietarul unei catele, nasterea puilor este o ocazie excelenta pentru a obisnui cainele cu pisica. Catelele au un simt matern extrem de dezvoltat, fiind capabile sa adopte si sa creasca puii altor specii in acelasi timp cu proprii lor catelusi. Un pisoi crescut la sanul catelusei va face parte pentru totdeauna din familia mamei sale adoptive.Recomandari