Cati pesti poti sa ai intr-un acvariu?
history_edu ele.ro calendar_month 27 Oct 2010, 09:53
Fiecare proprietar de pesti s-a uitat macar o data la acvariul sau si s-a intrebat cati pesti pot fi pusi intr-un acvariu.
Din pacate, acvariile nu vin cu o astfel de instructiune lipita pe o parte. Din acest motiv, multi proprietari pun prea multi pesti in acvariu . Cum sa stii de cati pesti este nevoie pentru un mediu sigur. Sunt un numar de factori care conteaza si numeroase metode de calcul al spatiului disponibil.
2,5 cm la 3,8 litri
Cea mai raspandita regula pentru aceasta dilema este: un peste de 2,5 cm la fiecare 3,8 litri de apa. Chiar daca acest calcul nu este precis, lasa mult spatiu pentru eventuale erori. Ca si oamenii, pestii nu au toti aceeasi marime si greutate. Daca intr-un acvariu de 40 de litri sunt pusi 25 cm de pesti zebra slabi, nu este acelasi lucru ca si cum ai pune 25 de centimetri de goldfish gras. Corpurile mai mari au nevoie de o cantitate mai mare de apa.
Mai mult, pestii sunt cumparati cand sunt pui si nu sunt dezvoltati complet. Adorabilul catfish, care are doar 2,5 cm astazi, poate ajunge la maturitate si la 15 centimetri. Adevarata marime a pestilor adulti trebuie folosita in calcul. Evident, multi proprietari nu stiu varsta pestilor pe care ii cumpara, asa ca interesati-va inainte care este media de crestere a pestelui respectiv.
O alta greseala este presupunerea ca un acvariu cu un volum de 40 de litri de apa, va tine 40 de litri de apa. In medie, daca acvariul este umplut cu nisip, pietre, plante si alte decoratiuni, cantitatea de apa este cu 15 procente mai mica.
Calculul suprafetei
Cu cat este mai mare suprafata de apa, cu atat este mai mare schimbul de oxigen, ceea ce duce la sustinerea mai multor pesti. Un acvariu inalt si subtire este diferit de unul mic si lat, chiar daca sustin acelasi volum de apa.
Daca va hotarati sa va cumparati un acvariu, nu il umpleti dintr-o data cu pesti. Nu mai mult de 25% din totalul pestilor ar trebui pusi in acvariu din prima. Fecalele pestilor, care sunt toxice, sunt distruse de colonii de bacterii. Acele bacterii au nevoie de timp pentru a se acomoda mediului nou. Daca introduceti pestii in mai multe etape, bacteriile vor avea timp sa se acomodeze si vor distruge toxinele eliminate de pesti.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
ascult muzica pe care o ascultam in copilarie
- person
"sunt singura contra lumii si totusi lumea e a mea"