Cercul vicios care determina cainele sa-si linga labutele in exces

history_edu redactia ele.ro calendar_month 13 Iun 2012, 13:16
Nu putini sunt cainii care isi ling sau musca labutele obsesiv, iar motivele sunt la fel de numeroase. In lipsa tratamentului, acest obicei poate deveni dureros si poate duce la consecinte grave, precum rani deschise, pierderea parului, infectii sau granulom, potrivit dogpawlicking.com.
De multe ori, acest puzzle este greu de descifrat si se intampla adesea ca nici medicii veterinari sa nu gaseasca o rezolvare, in ciuda tratamentelor aplicate. Controlul comportamentului obsesiv devine astfel prioritar.
Obiceiul de a-si linge labutele poate fi cauzat de alergii, paraziti, stres sau de o combinatie a acestora. Complicatiile date de infectii sau de alti factori, precum hipotiroidismul sau modificari ale substantelor din creier pot accentua nevoia de a-si linge labutele.
De regula, cu cat un caine este mai inteligent, cu atat obsesia lui pentru linsul labutelor poate fi mai profunda. Nivelul lor de inteligenta ii face de multe ori sa reactioneze la stres in moduri similare cu ale oamenilor. Aceste animale au fost de-a lungul timpului partenerii omului la vanatoare ori paza, fiind obisnuite sa inteleaga si sa execute comenzi, mai exact sa aiba un job. Fara aceste preocupari, cainii se simt inutili si se plictisesc.
Linsul compulsiv si cronic al labutelor urmeaza de regula un ciclu de noua pasi
1. Un anume factor declanseaza ciclul.
2. Cainele isi linge labutele, ca reactie la factorul declansator.
3. Stapanul ii aplica un tratament care se adreseaza simptomelor, la recomandarea medicului veterinar sau dupa ureche: medicamente ce contin steroizi, antibiotice, antiinflamatoare, antidepresive. Lista mai poate contine: guler care sa impiedice cainele sa se mai linga, papuci, bandaje sau botnite.
4. Tratamentele s-ar putea sa nu dea rezultate, ceea ce creste frustrarea stapanului.
5. Cainele poate simti nemultumirea stapanului si crede ca este dezamagit de el.
6. Totodata, cainele nu intelege de ce trebuie sa poarte acel guler sau botnita sau de ce stapanul lui se enerveaza cand se trezeste in toiul noptii din cauza zgomotelor produse de linsul sau muscatul labutelor. Cainele crede ca este pedepsit, dar nu intelege de ce. Confuz si frustrat, continua sa se linga si mai intens.
7. Linsul si muscatul labutelor in exces pot distruge pielea si cauza infectii sau alte probleme mai grave.
8. Cainele poate deveni dependent chimic de obsesia lui, teorie provenita din faptul ca linsul creste nivelul de endorfine.
9. Problema devine si mai frustranta si costisitoare pentru stapan, mai greu de tratat si mai suparatoare, dureroasa si confuza pentru caine.
Din fericire, putini caini ajung in ultimele stadii ale linsului compulsiv. De obicei, problemele sunt minore si cedeaza la tratament. Cheia este de a gasi cauza obsesiei si inlaturarea ei. Alergiile pot fi tratate la veterinar, iar daca nu s-a identificat cauza, tratamentul simptomatic este urmatorul pas ce trebuie facut.
Articol oferit de LumeAnimalelor.ro - Informatii non-stop despre caini si pisici
">

Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Paradoxul zilelor noastre
- person
"nimeni nu e de neinlocuit dar -uneori- e nevoie de mai multe persoane pentru a inlocui una singura."