5 sfaturi importante pentru a cultiva legume

5 sfaturi importante pentru a cultiva legume
  calendar_month        
Ai o gradina si iti doresti sa o pregatesti pentru a cultiva o serie de legume ? Este probabil cea mai buna decizie pe care o puteai lua in acest sens: legumele din gradina ta vor fi mlt mai sanatoase decat cele din comert, le vei avea mereu la indemana si vei avea siguranta ca sunt intotdeauna proaspete.

Pentru a cultiva legume, nu ai nevoie de o portiune mare de pamant - te poti axa pe o singura cultura (rosii de exemplu) pe care sa o ingrijesti corespunzator.


In plus, daca iti doresti sa le cultivi mai devreme, o poti face fara probleme, in interiorul casei, in ghivece, dupa care poti transfera radacinile in gradina, la momentul potrivit.

Totusi, pentru o recolta buna, trebuie sa ai in vedere anumite aspecte:

1. Pentru o gradina bogata, este in primul rand necesar ca solul din gradina sa fie unul sanatos si fertil. Daca pamantul este foarte nisipos sau lutos, ar fi bine sa mergi la un depozit pentru casa si gradina si sa cumperi o cantitate suficienta de turba pe care sa o amesteci cu solul din gradina ta.

Mai mult decat atat, daca ai la indemana gunoi de grajd sau fertilizator natural (frunze uscate, iarba, vrejuri de legume, coji de ou, rumegus etc) foloseste-l cu incredere. Aceste ingrediente vor imbogati structura solului si vor oferi legumelor mineralele necesare pentru o dezvoltare optima.

2. Imbunatateste drenajul solului. In momentul in care pamantul udat nu reuseste sa absoarba toata cantitatea de apa oferita si o mentine pe aceasta la suprafata solului, riscul ca plantatia sa fie inundata si plantele sa moara, este destul de ridicat.

Imbunatateste drenajul solului prin amestecarea acestuia cu o cantitate suficienta de nisip. Acesta va ajuta apa sa se dreneze foarte repede.

3. Asigura gradinii lumina necesara. In general, legumele au nevoie de soare, timp de 6 - 8 ore pe zi pentru a se dezvolta la capacitate maxima si pentru a avea un gust excelent. Este recomandat, in acest sens, sa te asiguri ca soarele are acces la gradina ta, in special in primele ore ale dimineatii. Astfel, indeparteaza copacii, umbrelele sau alte copertine care pot bloca accesul razelui de soare.

De asemenea, arborii mari trebuie eliminati deoarece radacinile extinse ale acestora vor absorbi toate substantele nutritive din sol, ceea ce inseamna ca legumele nu vor mai ramane cu nimic.

4. Opteaza pentru un sistem de irigare. Comod, precis si mult mai economic, un sistem de irigare este esential daca iti doresti o gradina bogata, fara sa depui prea mult efort in procesul de udare (extrem de important pentru dezvoltarea culturii. Acesta porneste atunci cand doresti tu, unele dintre ele pot fi chiar si programate si vor oferi cantitatea necesara de apa plantelor, fara sa faca risipa sau sa inunde radacinile.

5. Protejeaza plantele de temperaturi scazute si inghet. In cazul in care ai cultivat legumele prea devreme, inainte de ultimul inghet, protejeaza-le pe acestea cu un clopot facut din folie de plastic ori cu alte intrumente care sa mentina cauldura si umezeala oferita de sol, in mod natural.

Autor: Corina Petrea

Recomandari