Trei secrete pentru cea mai buna fasole batuta de post

Trei secrete pentru cea mai buna fasole batuta de post
  calendar_month        
Fasolea batuta este unul dintre cele mai indragite preparate traditionale romanesti, apreciata atat pentru simplitatea sa, cat si pentru gustul bogat si cremos. In perioada postului, acest preparat devine o optiune ideala, fiind sanatos, satios si usor de pregatit. Totusi, pentru a obtine o fasole batuta perfecta, exista cateva trucuri esentiale. Iata trei secrete care te vor ajuta sa impresionezi familia cu o fasole batuta delicioasa si aromata.

1. Hidratarea si fierberea corecta a fasolei

Primul pas pentru o fasole batuta reusita este alegerea boabelor potrivite si pregatirea lor corecta. Foloseste fasole alba sau galbena cu boabe mici, deoarece aceasta se fierbe mai repede si are o textura mai cremoasa.

Trucuri pentru fierbere:

Inmoaie fasolea: Lasa fasolea la hidratat timp de 8-12 ore, schimband apa o data sau de doua ori. Acest pas reduce timpul de fierbere si ajuta la eliminarea compusilor care provoaca balonare.

Fierberea in mai multe ape: In timpul fierberii, schimba apa de doua ori. Prima apa indeparteaza impuritatile si amidonul in exces, iar acest lucru face fasolea mai usor de digerat.

Adauga un varf de bicarbonat: Pentru a accelera procesul de fierbere si a inmuia boabele, poti adauga un varf de bicarbonat de sodiu in apa.
Fierbe fasolea pana cand boabele sunt foarte moi si se sfarama usor intre degete. O fasole bine fiarta este esentiala pentru o textura fina si omogena.

Folosirea condimentelor pentru un gust bogat

Fasolea batuta isi capata gustul deosebit datorita condimentelor si legumelor care sunt adaugate in timpul prepararii. Ceapa si usturoiul sunt vedetele acestui preparat, oferind aroma caracteristica.

Cum sa folosesti condimentele corect:

Ceapa calita: Caleste ceapa in ulei pana devine aurie si caramelizata. Poti adauga si un praf de boia dulce sau afumata pentru un plus de aroma. Jumatate din cantitatea de ceapa calita se poate amesteca in fasole, iar restul poate fi folosita ca decor.

Usturoiul proaspat: Adauga usturoiul zdrobit in fasole, dupa ce aceasta a fost batuta, pentru a pastra gustul sau intens.
Cimbru si foi de dafin: Aceste condimente pot fi adaugate in timpul fierberii fasolei pentru a-i da un gust subtil, dar placut.

3. Obtinerea unei texturi perfecte

Textura fasolei batute este ceea ce face preparatul sa fie cu adevarat delicios. O textura fina si cremoasa poate fi obtinuta prin cateva tehnici simple.Secrete pentru o textura cremoasa:

Blenderul sau presa de cartofi: Dupa ce fasolea a fost bine fiarta, paseaz-o cu un blender vertical sau o presa de cartofi. Evita sa folosesti un mixer clasic, deoarece acesta poate face textura lipicioasa.

Adauga treptat lichid: Amesteca fasolea cu putin lichid (apa in care a fiert sau supa de legume) pentru a ajusta consistenta. Adauga lichidul treptat, pana obtii textura dorita.

Ulei de floarea-soarelui: Pentru un preparat de post, adauga ulei in timp ce pasezi fasolea. Acesta ii va conferi o textura catifelata si o aroma mai intensa.

Fasolea batuta se serveste cel mai bine alaturi de ceapa calita sau muraturi asortate. Poti adauga si cateva frunze de patrunjel proaspat pentru un aspect apetisant. Este perfecta ca aperitiv, dar poate fi savurata si ca fel principal, alaturi de paine prajita sau mamaliga.Cu aceste trei secrete, fasolea batuta de post va deveni preparatul preferat al familiei tale,

Recomandari