Fotografia digitala - amintiri mai vii sau pierderea esentialului?

Fotografia digitala - amintiri mai vii sau pierderea esentialului?
  calendar_month   update 13 Ian 2010, ora: 09:06      
Imi amintesc cand eram copila si petreceam ore in sir impreuna cu tatal meu in atelierul foto improvizat in baie, developand pozele alb-negru facute cu aparatul foto cu film.

Fiecare noua imagine era ca o revelatie pe care o asteptam cu sufletul la gura, o imagine unica si pretioasa care pastra ascunsa in ea un strop din sufletul momentului surprins.

Anii au trecut si imaginile color au luat locul celor alb-negru, apoi vechiul meu aparat cu film a devenit din ce in ce mai neutilizat, caci un aparat nou stralucea in locul sau, pe etajera.

Era o camera foto digitala, lucioasa si cocheta, care isi etala mandra optiunile nenumarate, designul modern si, noutate absoluta, displayul minune care imi permitea sa vad imaginile capturate, imediat dupa surprinderea momentului.

Insa oricat de bine arata imaginea digitala pe monitorul calculatorului, de multe ori am simtit nevoia sa transpun totul pe hartie, asa cum faceam odinioara, sa pot simti hartia cu varfurile degetelor atunci cand mangaiam vreun chip drag, surprins in poza.

Nimic dificil, caci noua tehnologie facea ca imprimarea imaginii pe hartie sa fie floare la ureche, iar rezultatul sa fie impecabil si peste asteptari.

Si brusc mi-am dat seama care era problema. Acest impecabil, care imi statea pe buze ori de cate ori ma intrebau prietenii cum imi iesisera pozele facute in ultima calatorie.

Acest "perfect" al lucrurilor superbe, care le face sa-si piarda unicitatea, acele poze de grup impecabil incadrate, al acelor instantanee...care nu mai existau, fiind treptat inlocuite cu imaginile indelung studiate si pregatite prin displayul aparatului meu ultramodern.

Si la un moment dat mi-am dat seama ca odata cu praful care se asternea peste vechiul meu aparat cu film pierdeam incet-incet, bucuria pozelor, nerabdarea care ma incerca de fiecare data cand asteptam ca solutia revelatoare sa isi faca efectul, emotia pe care o simteam de fiecare data cand ma uitam peste teancul de poze din copilarie...patina timpului pe hartia ingalbenita de vreme, sufletul fiecarei fotografii.

Sufletul acela disparuse. Pe nesimtite, el fusese inlocuit de frumusetea impecabila a detaliului indelung studiat, de functia macro care aducea ochiului imagini ireal de detaliate, de luciul hartiei glossy din marile centre foto.

Si mi-am dat seama brusc si cu tristete, ca mi-era dor de acel suflet, al fotografiei copilariei, pe care il simteam de fiecare data cand mangaiam incet, cu degetul, un chip drag mie...Recomandari