Scapa de calcarul si tartrul din casa (I)

Scapa de calcarul si tartrul din casa (I)
  calendar_month        
Robinetii sunt acoperiti cu tartru greu de indepartat? Gaurile de pe talpa fierului de calcat s-au astupat din cauza calcarului? Iata cateva solutii economice si inteligente pentru a scapa de tartrul si calcarul care iti distrug obiectele!

Ibricul de cafea si cafetiera electrica

Acestea sunt obicte atacate des de tartru si calcar deoarece incalzesc apa la temperaturi inalte. Calcarul este de fapt carbonat de calciu, substanta ce precipita din apa la temperaturi mai mari de 60 o C. Pentru a evita problemele:

Depune pe fundul recipientului o cochilie sau o jumatate de cochilie de scoica bine curatata. Calcarul se va depune pe partile poroase ale cochiliei si nu pe pereti. Atunci cand se depune mult calcar, schimba cochilia!

Atunci cand tartrul a inceput deja sa acopere peretii sau rezistenta, varsa otet alb pana umpli pe jumatate recipientul si da drumul aparatului. Dupa ce otetul fierbe, scurge-l si repeta operatia cu apa.

Talpa fierului de calcat

Tartrul este dusmanul unui calcat reusit, caci el astupa gaurile de pe talpa fierului. Pentru a scapa de acest inconvenient, umple fierul cu otet alb si da-l la temperatura mare, activand in acelasi timp si vaporii. Lasa-l aprins pana cand tot otetul a plecat sub forma de vapori.

Robineti

Exista mai multe solutii pentru a indeparta urmele de calcar care se depun pe robineti:

Stoarce zeama de la o jumatate de lamaie intr-un pahar. Inmoaie un burete in aceasta zeama si imbiba suprafetele patate, lasand sa actioneze 5 minute, apoi clateste.

Fierbe 250 ml otet cu 5 linguri apa, apoi imbiba robinetii cu acest amestec fierbinte. Lasa sa actiuoneze 10 minute, apoi clateste.

Pregateste un amestec format din 3 parti bicarbonat de sodiu la o parte apa calda. Aplica pasta pe o carpa si freaca, daca e necesar, cu o periuta. Clateste cu apa curata.

Pentru a curata si a dezinfecta in acelasi timp fa un amestec din otet alb, alcool si apa, in proportii egale.

Vesela

Pentru a le reda stralucirea paharelor, umple-le cu apa rece si varsa o lingurita cu otet alb. Lasa sa actioneze un sfert de ora si clateste cu apa. Reutilizeaza continutul paharului pentru toate celelalte, nu fa risipa!

Daca vrei sa cureti vesela in profunzime, fa un amestec dintr-o jumatate de litru de otet si o mana de sare grunjoasa. Amesteca energic pentru omogenizare si lasa vasele acolo timp de o ora. Clateste cu apa.

Pentru borcane si caserole, umple-le pe jumatate cu otet alb si fierbe-le, apoi clateste-le cu apa curata.

Citeste si partile a II-a si a III-a ale articolului pentru a afla cum eviti depunerile de calcar in masina de spalat sau pe chiuveta din inox!

Recomandari