Scheme coloristice (Partea a-II-a)

history_edu redactia ele.ro calendar_month 27 Mar 2009, 08:26
Daca nu esti hotarat ce schema coloristica sa alegi pentru decorul tau, ghideaza-te dupa sfaturile noastre.
Culoarea curgatoare
Pentru ca si culorile sa curga armonios dintr-o camera in alta, alege o culoare pe care o folosesti intr-o incapere intr-un fel si in alt fel in alta camera. De exemplu, daca patul este verde, foloseste acelasi verde pentru husele scaunelor din living .
Foloseste culoarea intr-o masura mai mica sau mai mare de-a lungul intregii case. Verdele din dormitor si living il poti folosi in bucatarie atunci cand alegi vesela.
Ia in considerare contrastul
O camera cu un contrast mare (de exemplu bordo inchis si auriu pal) se vede mai clar si pare mai definita decat un spatiu care incorporeaza un contrast mic (culoarea safronului cu verde salvie).
Contrastele puternice se preteaza camerelor formale (alb cu negru), iar cele mai slabe camerelor de relaxare (verde cu gri).
Culori care emana emotie
Cu totii asoicem culorile cu ceea ce reprezinta ele. In mintea noastra, rosu poate insemna foc, albastru cer si mare, galben soarele si maroul si verdele copacii.
Decide-te care vrei sa fie impactul emotional pe care sa ti-l dea o camera. Vrei sa fii vesel? Alege rosu si galben. Preferi linistea? Incearca bleu-uri si marouri.
Gandeste-te la trend sau la culoarea sezoniera
In functie de anotimp sau de sezon iti poti alege culorile pentru decor. Culorile primaverii sunt roz, lila, verde, galben si saffron si dau un look fresh incaperii, iar culorile toamnei sunt galben mustar, ruginiu, maroniu si creeaza un decor tihnit.
Anul acest culoarea care se poarta in desginul de interior este galben mimosa, asa ca te poti gandi sa o folosesti.
Obisnuieste-te cu nuanta culorii inainte de a o cumpara
Cand vrei sa cumperi tapiteria pentru canapele, draperii sau covoare cere o bucatica de material si ia-o acasa pentru a vedea cum se combina cu celelalte culori. Lasa bucatica de material in camera pentru cateva zile si observa cum iti apare culoarea in diferite tipuri de lumina, naturala, artificiala, de zi sau de seara.
Directia in care este fereastra va influenta modul cum se vede culoarea in camera. Culorile inchise tind sa se vada mai inchis in camere cu vederea spre nord. De aceea, trebuie sa alegi o culoare mai deschisa. La fel si cu camerele din care lumina vine dinspre sud: culorile apar mai deschise.
Citeste si Scheme coloristice (Partea I) .
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Jugul frumusetii
- person
""cand iubirea va face semn, urmati-i indemnul..." (khalil gibran - profetul)"