Unilever: bilantul primului an de implementare a planului pentru un stil de viata durabil

Unilever: bilantul primului an de implementare a planului pentru un stil de viata durabil
  calendar_month        
La un an de la lansarea Planului pentru un Stil de Viata Durabil, Unilever a publicat raportul care prezinta progresele realizate pana in prezent pentru atingerea obiectivelor stabilite.

Bilantul arata ca efectele implementarii planului se fac simtite la nivel international si in Romania, fiind inregistrate progrese considerabile la numeroase capitole, de la managementul deseurilor si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si pana la diminuarea nivelului de sare din supe si condimente.


Odata cu publicarea raportului, Unilever a anuntat ca pana la sfarsitul lui 2012 isi va atinge obiectivul de a procura uleiul de palmier din surse durabile, certificate "Green Palm", cu trei ani inainte de planul stabilit. Compania a stabilit acum un nou obiectiv ambitios - acela de a achizitiona tot uleiul de palmier din surse ce pot fi identificate, pana in 2020. Acest lucru inseamna ca Unilever va putea sa identifice plantatia de origine a intregii cantitati de ulei de palmier certificate achizitionate.

Printre progresele inregistrate, Unilever a anuntat ca 24% din materia prima agrara provine din surse sustenabile, fata de doar 14% in 2010. Peste 90% dintre principalele produse Unilever din toata lumea contin, in prezent, mai putin de o treime grasime saturata, iar 20% din totalul de energie utilizata de Unilever este reprezentat de energia regenerabila. In Europa, 100% din electricitatea achizitionata provine din surse regenerabile.

Unilever a obtinut rezultate foarte bune pe toti cei trei piloni ai Planului pentru un Stil de Viata Durabil: Imbunatatirea sanatatii si a bunastarii, Reducerea impactului asura mediului si Imbunatatirea nivelului de trai.


51326.jpg
Raportate la obiectivele Planului pentru un Stil de Viata Durabil, rezultatele Unilever pe plan global se incadreaza in 3 categorii:
a€
1. Zone in care s-au inregistrat progrese foarte bune

• Aprovizionarea cu materii prime din surse sustenabile - 24% din materia prima din agricultura provine din surse sustenabile
• 100% din electricitatea utilizata in Europa provine din surse regenerabile
• Peste 90% din margarinele Unilever cele mai cunsocute contin mai putin de o treime grasimi saturate

In Romania au fost eliminati toti acizii grasi trans din margarine, sosuri si inghetate. De asemenea, pe parcursul anului 2011, Unilever a redus cu 10% nivelul sarii din noile sortimente de supe si condimente comercializate in magazine.

2. Zone in care am analizat cu atentie felul in care vrem sa atingem obiectivele propuse, iar acum suntem pregatiti sa extindem activitatile

Acestea includ in general sanatatea si igiena. La nivel global, brandul Lifebuoy deruleaza programul prin care ii invata pe copii sa se spele pe maini in momentele cheie ale zilei, in 23 de tari, printre care Bangladesh, Sri Lanka, India, Indonezia, Africa de Sud si Ghana. Programul a atins 48 de milioane de persoane pana la finalul anului 2011 si are un mesaj clar: spalarea mainilor cu sapun, nu doar cu apa, previne boli care pot fi fatale, precum infectiile diareice si respiratorii.

In Romania, brandul Domestos a lansat, la nivel national, in 2009, programul educativ "Igiena acasa si la scoala". Programul promoveaza beneficiile igienei si sanatatii zilnice, adresandu-se copiilor din gradinite si scoli, profesorilor si parintilor. Proiectul a continuat in 2012 cu cea de-a treia editie, adresandu-se copiilor, profesorilor si parintilor din 10 judete.De asemenea, Unilever sustine programul "Si eu traiesc sanatos", derulat de Fundatia PRAIS, impreuna cu autoritatile si alte companii din industria alimentara si de retail, ce are ca obiectiv, in urmatorii 5 ani, prevenirea obezitatii infantile in randul copiilor si promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor. Pana in prezent, peste 68.000 de elevi din ciclul primar, din 215 scoli, 2.000 de cadre didactice si 140.000 de parinti au participat la acest program.

3. Zone in care este dificil sa progresam singuri si avem nevoie de parteneriate pentru a gasi solutiile cele mai potrivite.

Acest lucru este valabil cu precadere pentru obiectivele care implica schimbarea comportamentului consumatorilor, precum reducerea utilizarii apei incalzite pentru dusuri si spalatul rufelor, sau incurajarea diminuarii consumului de sare in alimentatia zilnica.

Paul Polman, CEO Unilever, a declarat:

Cresterea sustenabila este singurul model acceptabil pentru dezvoltarea unei companii, in viitor, si de aceea Planul Unilever pentru un Stil de Viata Durabil este in centrul strategiei noastre de business. Este evident ca sustenabilitatea poate determina cresterea unui business si este incurajator sa remarcam faptul ca brandurile noastre globale active in acest domeniu au crescut in anul 2011. Este, de asemenea, din ce in ce mai clar, ca nu putem gasi singuri solutii la cele mai stringente probleme, iar cele mai semnificative progrese s-au inregistrat in zonele in care am incheiat parteneriate. De aceea lucram alaturi de organizatii caForumul Bunurilor de Larg Consum, Forumul Economic Mondial, Consiliul Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabila, alaturi de autoritati si ONG-uri, pentru a determina schimbari. In Unilever, suntem convinsi ca modelul de business al viitorului este cel bazat pe colaborare.

Pentru mai multe informatii despre Planul Unilever pentru un Stil de Viata Durabil si progresele realizate in primul an, va rugam sa vizitati www.unilever.com/sustainable-living.


Recomandari