6 legume si fructe pline de pesticide - ce alternative ai

6 legume si fructe pline de pesticide - ce alternative ai
  calendar_month        
Autor: Laura Galan

Dintotdeauna, ai fost sfatuita sa consumi cat mai multe legume si fructe , deoarece sunt benefice pentru organism, contin vitamine si te ajuta sa ai o alimentatie sanatoasa.

Uneori, insa, anumite legume si fructe sunt pline de pesticide si de alte substante chimice, pe care le ingerezi, si care duc la intoxicarea ficatului, a rinichilor si a sistemului nervos central.



Cercetarile din domeniu au scos la iveala faptul ca unele dintre cele mai gustoase si delicioase fructe si legume sunt mult mai contaminate cu pesticide decat altele.

77610.jpg


1. Capsunile
Capsunile sunt fructe delicate, care cresc aproape de sol si constituie o zona nemaipomenita pentru dezvoltarea comunitatilor de insecte. Pentru a combate daunatorii, agricultorii apeleaza la pesticide si fungicide, cu care stropesc aria cultivata cu capsuni. Rezultatul: substantele chimice ajung pe frunze si in fructe, iar apoi in stomacul tau. Prin simpla spalare a capsunilor, acele substante nu dispar definitiv.

Cu toate acestea, nu este indicat sa renunti definitiv la consumul de capsuni. Nutritionistii recomanda cumpararea fructelor organice, necontaminate cu substante chimice.



77607.jpg


2. Telina
Telina este o leguma aromata, cu numeroase beneficii pentru organism. In acelasi timp, telina este una dintre cele mai contaminate legume. Pentru a diminua gradul de concentratie de pesticid, nutritionistii recomanda spalarea telinei cu apa calda. Si mai indicat este sa consumi telina dintr-o productie sigura, cum ar fi cea proprie sau cea a bunicilor. Alternative bune pentru telina sunt sparanghelul si avocado.



77605.jpg


3. Piersicile si nectarinele
Piersicile si nectarinele sunt fructe protejate de o coaja foarte subtire, expusa insectelor si implicit pesticidelor. Pentru a preveni anumite boli ale piersicului, precum basicarea frunzelor, agricultorii folosesc diverse tratamente chimice, nu tocmai benefice pentru consumator. O alternativa propusa de nutritionisti: prunele. Aceste fructe sunt mai putin stropite cu pesticide.



53619.jpg


4. Merele
Merele sunt cele mai raspandite si consumate fructe din lume, tocmai de aceea marii producatori nu isi permit sa iasa in pierdere. Pentru a avea recolte frumoase, ei se folosesc de pesticide, care ajung si in fruct. Pentru a diminua efectul substantelor, spala bine merele. Specialistii recomanda chiar curatarea lor de coaja. Ideal ar fi sa consumi mere de tara. Nu arata la fel de bine ca cele din hipermarketuri, dar sunt mai sanatoase.




77604.jpg


5. Spanacul

Frunzele de spanac cresc deasupra solului si sunt expuse contaminarii cu pesticide. Fara aceste substante, spanacul nu ar atata atat de bine. Ca alternativa, poti opta pentru varza, spun nutritionistii.



77606.jpg


6. Cartofii
Cartofii nu sunt feriti de pesticide, mai ales ca atrag insecte daunatoare, precum gandacul de Colorado. Ideal ar fi sa te aprovizionezi cu cartofi de la tara sau sa ii inlocuiesti cu cartofi dulci. Acestia sunt rareori expusi pesticidelor.






77609.jpg


Alte legume si fructe cu un continut ridicat de pesticide

Pe lista legumelor si fructelor cu un continut ridicat de pesticide se afla si ardeii grasi, strugurii, guliile, ciresele si afinele.



77608.jpg


Legume si fructe cu un continut scazut de pesticide

Pe piata exista legume si fructe cu un continut scazut de pesticide: ceapa, avocado, porumbul, ananasul, mango, mazarea, sparanghelul, kiwi, varza, vinetele, pepenele verde si galben, cartofii dulci si grapefruitul.

Recomandari