Adopta o alimentatie sanatoasa, pentru un nivel scazut al colesterolului

Adopta o alimentatie sanatoasa, pentru un nivel scazut al colesterolului
  calendar_month   update 28 Nov 2013, ora: 15:48      
Recent, a avut loc campania de testare a nivelului colesterolului in randul romanilor, iar rezultatele arata ca 52% dintre persoanele testate aveau valori ale colesterolului care depasesc limita maxima. Ba mai mult, aproximativ 60% erau femei.

Dieta zilnica este esentiala cand vorbim despre nivelul colesterolului, astfel incat este important sa stii care sunt alimentele recomandate si de ce anume trebuie sa te feresti.

Cereale integrale

Consuma cereale integrale, fulgi de ovaz si tarate pentru a mentine colesterolul la valori mici. Astfel de cereale contin fibre solubile cu densitate mica, acestea avand rolul de a reduce colesterolul. Fulgii de ovaz sunt considerati de catre specialisti unul dintre cele mai bune alimente pentru scaderea colesterolului si recomanda acest produs sa faca parte din dieta zilnica, la fiecare mic dejun.

Exista si alte alimente, pe langa cereale, care contin aceste fibre: prunele uscate, orzul, merele, perele, fasolea, mazarea, lintea, nautul etc.

Variante pentru grasimi

Margarina, untul si uleiurile polinesaturate trebuie sa fie inlocuite cu altceva. Uleiul de masline si cel de canola pot fi o solutie potrivita. In loc sa folosesti smantana, unt sau alti aditivi grasi pentru a aroma mancarea, apeleaza la condimentele naturale precum oregano, cimbru, coriandru, rozmarin etc.

Nuci si variante de nuci

Nucile, arahidele, migdalele, mugurii de pin, fisticul reduc cantitatea de colesterol din sange. Aceste alimente sunt bogate in acizi grasi polinesaturati, ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange si reduc riscul bolilor de inima. Este important, insa, ca aceste alimente sa fie consumate crude, fara sare sau zahar.

Citrice

Citricele contin vitamina C si scad nivelul de colesterol din sange. De aceea, este important ca dieta ta sa contina grapefruit, portocale, lamai, mandarine sau pomelo. Le poti consuma sub forma cruda, ca atare sau in diverse preparate: salate, sucuri naturale etc.

Produsele pe baza de masline

Uleiul de masline este bogat in acizi grasi mononesaturati si in vitamina E. Conform studiilor, alimentele care contin acesti acizi micsoreaza nivelul colesterolului "rau" (LDL sau lipoproteine) si creste nivelul colesterolului bun (HDL - lipoproteina cu densitate mare). Uleiul de masline si alimentele pe baza de masline sunt foarte utile in acest sens.

Legume si fructe

Legumele sunt alimente benefice pentru reducerea colesterolului din sange. Introdu in dieta ta mazare, fasole, linte si alimente din soia (carne de soia, tofu, lapte de soia etc). Legumele au un continut bogat de fibre dietetice si sunt bogate in nutrienti precum minerale si vitamina B. In plus, legumele sunt sarace in grasimi si nu contin deloc colesterol.

Fructele si legumele bogate in antioxidanti sunt importante si ele intr-o dieta care sa ajute la uh nivel scazut al colesterolului. Aceste alimente protejeaza inima, sunt bogate in vitamina C si in beta-caroten. Introdu in alimentatia zilnica fructe de padure, citrice, varza, broccoli, ardei gras, caise, mango, cartofi dulci, morcovi, spanac etc.

Usturoi si alte plante din familia cepei

Conform studiilor, plantele din familia allium, precum usturoiul sau ceapa verde protejeaza inima si scad nivelul de colesterol.

Alimente pe care trebuie sa le evitam

Grasimile, in special cele saturate, precum cele din surse animale (carne, branza, lapte gras, smantana, unt) sau uleiuri (de cocos, de palmier, cele hidrogenate) sunt periculoase. Acestea nu doar cresc colesterolul rau, dar il si scad pe cel bun, potrivit LiveStrong.



Cele mai periculoase alimente pentru cresterea colesterolului sunt galbenusul de ou, carnea grasa de vita si de porc, organele de animale (in special ficatul) si carnea de miel.

Recomandari