Alimente care te feresc de diabet

Alimente care te feresc de diabet
  calendar_month        
Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli cu o dezvoltare rapida din cauza stilului de viata pe care il au majoritatea oamenilor. Conform statisticilor, pana in anul 2020, una din doua persoane ar putea avea diabet.

Boala este una destul de costisitoare din punct de vedere al tratamentului si poate afecta si alte parti ale organismului cum ar fi inima sau rinichii. In plus, daca diabetul nu se trateaza in timp util ar putea duce la orbire sau chiar la amputari.


In ciuda acestor statistici sumbre, exista totusi si o veste buna: stilul de viata sanatos (dieta sanatoasa si efort fizic regulat) este factorul cheie care te poate feri de diabetul de tip 2.

Iata cele mai bune alimente care, consumate frecvent, te vor ajuta sa previi aparitia diabetului.

Cafea

Consumul de cafea cu cofeina poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2, conform unor cercetari realizate recent. Antioxidantii din cafea stimuleaza sensibilitatea celulelor la insulina si ajuta astfel reglarea nivelului de zahar din sange. De fapt, oamenii care beau 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi sunt mult mai putin supusi riscului de a se imbolnavi de diabet spre deosebire de cei care nu consuma cafea.

Totusi, pentru ca 4 cesti de cafea pe reprezinta o cantitate destul de mare ar fi bine sa discuti cu medicul tau pentru a-ti evalua starea de sanatate. De exemplu, daca ai probleme cu inima, cofeina nu iti este recomandata in cantitati mari.

Scortisoara

Exista cercetari care sugereaza ca scortisoara poate imbunatati sensibilitatea la insulina si ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange. Un studiu realizat in anul 2003 si publicat in revista "Diabetes Care" a descoperit ca persoanele care sufera de diabet de tip 2 si consuma mai putin de 1 gram (aproximativ jumatate de lingurita) de scortisoara pe zi, timp de 40 de zile, au un nivel scazut de glucoza in sange cu pana la 29%, spre deosebire de persoanele care nu consuma scortisoara.

Se fac in continuare cercetari asupra consumului de scortisoara in ceea ce priveste diabetului, dar medicii recomanda oricum condimentul deoarece are nenumarate alte beneficii.

Consuma scortisoara in amestec cu o lingurita de miere, adaug-o peste deserturile preferate (lapte cu orez, lapte cu gris, mar cu biscuite etc) si foloseste-o chiar si pentru a schimba aroma unor ceaiuri simple sau in amestec cu cafea.

Cereale integrale

Cerealele integrale cum ar fi orzul, orezul brun, ovazul etc ar trebui consumate in locul celor rafinate si prelucrate pentru a imbunatati sensibilitatea la insulina. Explicatia este ca fibrele din cerealele integrale ajuta la reglarea zaharului din sange prin absorbtia acestuia din alimente si eliminarea surplusului.

Consuma cerealele integrale in fiecare dimineata la micul dejun, alaturi de iaurt sau lapte neindulcit (cald sau rece).

Sfat! Serveste mesele la intervale regulate si consuma portii mici. Atunci cand mananci prea mult sunt sanse mari sa incepi sa te ingrasi, un factor care stimuleaza aparitia diabetului.

De asemenea, consuma zilnic fructe si legume proaspete si fereste-te de alimentele grase si bogate in calorii.

Autor: Ana-Maria Dragota

Recomandari