Beneficiile ceaiului de troscot

Beneficiile ceaiului de troscot
  calendar_month        
Ceaiul de troscot este un preparat folosit in scop medicinal, intern sau extern, pentru tratarea unor afectiuni . De cele mai multe ori, ceaiul de troscot este recomandat in caz de tuberculoza pulmonara, gastrita, diaree sau hipertensiune arteriala.

Troscotul, o planta medicinala apreciata

Troscotul (Polygonum aviculare) este o planta anuala ierboasa de mici dimensiuni, cu proprietati curative. Planta contine flavonozide, substante minerale si tanin, cu efect antidiaretic, astringent si mineralizant.

NU se cunosc in prezent contraindicatii in ceea ce priveste aceasta planta, insa femeilor insarcinate li se recomanda sa-l evite pentru orice eventualitate.

Planta este des intalnita, aceasta fiind nepretentioasa in ceea ce priveste conditiile de mediu. In Romania, troscotul se intalneste pe toata suprafata tarii, in special in zonele virane sau pe marginea drumurilor. Planta reuseste sa se dezvolte chiar si in locurile cele mai putin prielnice, prin fisurile din pavaj. Partea aeriana a plantei in faza de inflorire este cea care se utilizeaza in scop medicinal.

Proprietatile curative ale troscotului erau cunoscute in Asia si Europa in urma cu 2000 de ani. In cea mai mare parte a cazurilor, planta este folosita pentru tratarea unor afectiuni. Exista, insa, si cazuri in care troscotul serveste ca ingredient al unor preparate culinare. Din troscot se pot face salate, supe etc.

Ceaiul de troscot - beneficii

Troscotul este utilizat in special in tratarea afectiunilor de rinichi. Planta are un efect antiinflamator, cicatrizant, calmant, hemostatic si remineralizant. Ceaiul de troscot este administrat pentru a favoriza cresterea cantitatii de urina eliminata.

Ceaiul este recomandat in caz de colecist, pietre la rinichi, litiaza. Pe langa rinichi, ceaiul de troscot este benefic in tratarea afectiunilor tubului digestiv si cele ale aparatului respirator. Astfel, bautura se consuma in caz de gastrita, hemoroizi, hemoragii intestinale, bronsita etc. Alte afectiuni in cazul carora este recomandat acest ceai sunt: diabet, guta, menoragie, obezitate si altele. Unele dintre cele mai grabe afectiuni in care se administreaza ceaiul de troscot sunt holera, insuficienta cardiaca sau cancer.

In unele cazuri, troscotul este folosit in cadrul unor diete, in cazuri de celulita si obezitate. Pentru persoanele anemice sau aflate in convalescenta, ceaiul de troscot are un efect mineralizant.

Ceaiul de troscot: uz extern

Ca tratament extern, ceaiul de troscot se foloseste in caz de varice, rani sau reumatism. In aplicarea externa, ceaiul trebuie preparat sub forma de decoct, cu 3 linguri de troscot in 200 ml de apa. Solutia se utilizeaza sub forma de comprese sau bai locale. Troscotul se mai foloseste si sub forma de suc, ca tratament extern pentru ranile deschise, pentru a calma si dezinfecta.

Ceaiul de troscot: uz intern

Ca tratament administrat intern, ceaiul se prepara sub forma de infuzie, din 1-2 lingurite de troscot in 200 ml de apa. De obicei, tratamentul cu ceai de troscot dureaza o perioada indelungata, cu 3-4 cani consumate zilnic.

Autor: Elisa Costache
Recomandari