Beneficiile consumului de orez

Beneficiile consumului de orez
  calendar_month        
Beneficiile consumului de orez nu sunt cunoscute inca in suficienta masura, astfel incat acest aliment sa se regaseasca mai des in meniul zilnic al familiilor din Romania.

Pe langa faptul ca este o sursa rapida de energie, orezul mentine nivelul zaharului din sange sub control si face minuni pentru frumusetea si supletea pielii.


Fara doar si poate, orezul este una dintre cele mai inspirate alegeri nutritionale, in special daca vorbim despre cel brun.

Acest aliment bogat in substante aducatoare de beneficii pentru organism nu este costisitor, dispune de o versatilitate sporita in bucatarie si iti solicita foarte putin timp de gatire.

Consumul de orez in secolul XXI

Unul dintre cele mai interesante aspecte care vizeaza consumul de orez este acela ca oamenii moderni sunt tot mai interesati sa-l manance. Studiile specialistilor au depistat o popularitate crescuta a cerealei in secolul XXI, mai exact o crestere de 40% a introducerii ei in meniul familiilor de pretutindeni in ultimii 20 de ani.

Atat orezul brun, cat si orezul alb contin din abundenta minerale esentiale si vitamine (complexul B, de pilda). Diferenta destul de importanta intre cele doua tipuri de orez este aceea ca varianta bruna aduce un aport suplimentar de fibre, nu contine gluten (deci nu produce alergii) si poate preveni si trata diverse afectiuni, precum sindromul colonului iritabil si constipatia.

Consumul de orez si beneficiile sale

Este impresionant cat de multe beneficii poate avea un aliment pentru starea de sanatate a organismului. Iata care sunt acestea in cazul orezului:

Este o sursa importanta de energie: orezul este o sursa puternica de carbohidrati cu eliberare treptata, asadar actioneaza ca un combustibil pentru functionalitatea organelor. Aceste substante esentiale asigura rezerva zilnica de energie si o mentin pe tot parcursul zilei, spre deosebire de moleculele de zahar cu efect temporar. Orezul brun poate fi introdus in mesele zilnice ale diabeticilor, datorita efectului sau tonic excelent.
Are o valoarea nutritionala ridicata: orezul brun si cel alb au valoarea lor nutrionala specifica. Orezul alb abunda in minerale pretioase, precum fierul si calciul, dar si in vitamine ca niacina, vitamina, tiamina si roboflavina. Sortimentul brun exceleaza la capitolul fibrelor, asadar face minuni pentru digestie. Gratie aportului sarac de grasimi saturate si colesterol rau, orezul este una dintre cele mai sanatoase optiuni de nutritie.
Previne aparitia afectiunilor: orezul este folosit ca adjuvant in prevenirea si controlul mai multor afectiuni. Continutul sau generos de antioxidanti protejeaza inima, neutransmitatorii pe care ii furnizeaza previn aparitia sindromului Alzheimer si are un efect diuretic, respectiv curativ in cazul dizenteriei. Orezul brun actioneaza ca un scut impotriva formarii celulelor canceroase la nivelul colonului, gatului, glandei tiroide, pancreasului, rectului, stomacului, sanilor, ficatului, gurii si uterului.
Favorizeaza pierderea in greutate: dietele pe baza de orez sunt extrem de eficiente, deoarece inlatura senzatia de foame, fara sa ingrase. Fibrele ajuta la eliminarea apei din tesuturi gratie proprietatilor diuretice, iar pofta de dulce este tinuta in frau cu ajutorul carbohidratilor de calitate.

Datorita retetelor variate si inventive care presupun utilizarea orezului, consumul acestui aliment iti este accesibil si te ajuta sa te bucuri de toate beneficiile de mai sus.



Autor: Adelina Dobrin

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Loreley 2
  • person

    "never say never"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right