Ce lapte bem dimineata

Ce lapte bem dimineata
  calendar_month        
Intrebarea care se naste privind consumul de lapte este ce lapte o fi mai bun: laptele de la tarani, pe care il fierbem bine acasa sau laptele de la alimentara? Iar daca e sa-l cumparam de la magazin, merita sa dam mai multi bani pe cel ambalat la cutie sau e doar un moft? Raspunsul vine prompt, fara echivoc: laptele UHT face toti banii. Hai sa descoperim misterul din spatele acestor initiale.

UHT este prescurtarea termenului englezesc Ultra High Temperature - in traducere temperatura foarte ridicata - si se refera la incalzirea rapida la o temperatura cuprinsa intre 135 si 150 de grade Celsius. Dupa o mentinere de numai cateva secunde la aceasta temperatura, este racit brusc la temperatura camerei. Laptele este mult mai sensibil la durata tratamentului termic decat la temperatura la care este incalzit. Astfel dupa doar cele 2-4 secunde de mentinere la temperatura inalta, laptele rezultat are gustul, consistenta si valoarea nutritiva neschimbate, ceea ce nu se poate spune despre laptele pe care-l fierbem acasa timp de cel putin 15 minute. Intregul proces tehnologic are loc intr-un sistem inchis steril, pentru a impiedica reinfectarea produsului.

Ambalajul este format din straturi succesive de carton, folie de aluminiu si polietilena, constituind o bariera eficienta impotriva luminii si oxigenului, care ar putea deteriora calitatea laptelui.

Termenul de garantie indelungat pe care il descoperiti pe cutiile de lapte UHT nu tradeaza prezenta unor conservanti, ci este datorat exclusiv acestei metode de procesare si ambalare. In absenta bacteriilor responsabile de alterare si ambalat aseptic, laptele UHT isi pastreaza neschimbate calitatile pentru o perioada indelungata, fara sa aiba nevoie de refrigerare, iar dupa ce cutia a fost deschisa se pastreaza la rece, ca un lapte obisnuit, avand un termen de garantie de 3-4 zile. In plus, pentru a putea fi supus tratamentului termic UHT, laptele (materia prima) trebuie sa aiba un continut microbiologic scazut. Aceasta este garantia ca el provine de la vaci sanatoase, din ferme in care se pastreaza conditii de igiena exemplara.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Prietenie pe muchie de sex
  • person

    "just for fun"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right