Contra colesterolului, evita zaharul!

Contra colesterolului, evita zaharul!
  calendar_month        
Un studiu recent a demonstrat ca persoanele care consuma mult zahar sunt si cele care au un nivel ridicat al colesterolului. Tu cat zahar consumi?

O legatura clara intre consumul de zahar si colesterolul din sange

Studiul arata clar ca persoanele care consuma mult zahar au si colesterolul ridicat. In plus, consumul excesiv de zahar mareste riscul de a avea un HDL foarte scazut, ori HDL este colesterolul "bun", care protejeaza contra bolilor cardiovasculare.

S-a demonstrat ca zaharul produce o crestere semnificativa a trigliceridelor, provoaca ateroscleroza si disfunctionalitati ale celor doua proteine ale sangelui, albumina si lipoproteinele, reducandu-se astfel capacitatea corpului de a transforma grasimile si colesterolul.

Care este legatura intre zahar si colesterol?

Acest studiu efectuat pe 6000 subiecti adulti este unul dintre cele mai importante de pana acum. El a fost motivat, intre altele, de consumul din ce in ce mai important de zahar in zilele noastre.

Potrivit acestui studiu, adultii consuma in medie 21 lingurite de zahar pe zi. E mult fata de cele 100-150 calorii, adica 6 lingurite (pentru femei) sau 9 lingurite (pentru barbati), cate sunt recomandate.

Zaharul in sine mareste nivelul de colesterol din sange. Este la fel de probabil ca persoanele care mananca foarte mult zahar sa aiba si un stil de viata mai nesanatos (alimentatie dezechilibrata, lipsa activitatii fizice), care explica si el o crestere a nivelului colesterolului.

Mananci zahar ascuns?

Aceste recomandari nu vizeaza, desigur, cubuletul de zahar pe care-l pui in cafea. Zaharul cel mai periculos este cel ascuns in alimente:

In primul rand, in bauturi dulci: toate sucurile, dar si in sucurile de fructe si mai ales in bauturile energizante, inclusiv in bauturile destinate sportivilor.

Prajiturile si produsele de patiserie sunt si ele bogate in zahar, la fel ca si ciocolata si gemurile, dar astea le stiai deja, nu?

Cele mai neasteptate surse de zahar sunt alimentele semipreparate. Chiar daca gustul lor nu pare dulce, ele contin uneori cantitati foarte mari de zahar.

Incearca sa gatesti cat mai mult acasa, caci macar vei sti ce contin mancarurile tale!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Sex-time!!!
  • person

    "dragostea este raspunsul, dar sexul este cel care ridica majoritatea intrebarilor."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right