Inulina - mecanisme de actiune
history_edu redactia ele.ro calendar_month 14 Mar 2011, 12:23
Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu,
Specialist in nutritie
Inulina este o fibra solubila alimentara care prezinta o serie de beneficii verificate experimental. Avantajele fibrelor sunt foarte bine mediatizate si suntem incurajati sa mancam zilnic alimente mai bogate in fibre. Aportul recomandat este de 25 grame pe zi, dar foarte putini ajungem de fapt la aceasta doza zilnica.
Inulina te ajuta sa te simti mai plin, mai satul
Satietatea inulinei a fost cercetata si bine stabilita experimental. Parnell si Reimer (2009) au studiat un grup de 48 subiecti, care au primit fie inulina (21 de grame pe zi), fie un supliment placebo.
Subiectii care au avut aport de inulina au pierdut 2,2 kilograme in cele 12 saptamani de experiment, iar cei care au consumat placebo s-au ingrasat in medie cu 0,5 kg. A fost demonstrat ca nivelul sanguin al ghrelinei (hormon care stimuleaza consumul de alimente si apetitul) a fost redus de inulina, in timp ce nivelurile de hormon de PPY (care inhiba apetitul) au crescut, iar senzatia de satietate s-a instalat pe o perioada mai indelungata.
Intr-un alt studiu efectuat (de prof. Cani in anul 2006) pe 10 subiecti s-a furnizat inulina (8 grame) sau supliment placebo. Dupa micul dejun si masa de priAAnz, in cazul suplimetarii cu inulina a existat crestere in senzatia de satietate, reducere in apetit si o reducere a aportului caloric total.
Inulina poate ajuta absorbtia calciului si deci ajuta la mentinerea sanatatii oaselor.
Pentru mentinerea integritatii oaselor si pentru prevenirea osteoporozei, se recomanda un aport zilnic de inulina, alaturi de lactate, pentru ca fibrele din inulina potenteaza absorbtia calciului. Un aport de 8 grame de inulina pe zi s-a dovedit a creste densitatea minerala osoasa si a creste absorbtia calciului la adolescenti cu 20%.
Inulina ajuta la repopularea colonului cu bacteriile necesare unui intestin sanatos. De aceea, inulina este considerata un prebiotic. Deoarece inulina ajunge in intestinul gros aproape nemodificata, ea poate functiona ca ?fertilizator? pentru bacteriile din colon. S-a demonstrat ca inulina are proprietatea de a stimula cresterea bacteriilor benefice din colon si ajuta la mentinerea acestei populatii la nivel intestinal. Rao (2001) a demonstrat ca 5g pe zi de inulina consumata timp de 11 zile poate duce la o crestere semnificativa in Bifidobacteria.
Aportul de inulina alimentara previne constipatia datorita cresterii cantitatii de deseuri eliminate din colon, precum si a scaderii vascozitatii scaunului. Iar un aport de 15g de inulina pe zi s-a dovedit a avea un efect benefic asupra tranzitului intestinal, sustinea prof. Den Hond in urma unui studiu efectuat in anul 2000.
Inulina reduce absorbtia de zahar din sange. Hiperglicemia care apare dupa o masa poate fi prevenita prin consumul de fibre alimentare solubile existente in inulina. Astfel, inulina poate incetini absorbtia de zahar din alimente si poate ajuta la prevenirea sindromului metabolic si diabetului zaharat.
1. Parnell, J. A. and Reimer, R.A. American Journal of Clinical Nutrition. 89, 1751-1759 2009
2. Cani, R.D., Joly, E., Horsmans, Y., and Delzenne, European Journal of Clinical Nutrition (60, 567-572, 2006
3. Rao, V., Nutr. Res. 21, 843-848, 2001
4. Den Hond et al, 2000. Den Hond, E., Geypens, B., Ghoos, Y, Nutr Res 20, 731 -736, 2000
5. Abrams, S.A. et al. Am J Clin Nitr. 82, 471-476, 2005
Alte articole despre