Pledoarie pentru dulciuri sanatoase
history_edu ele.ro calendar_month 27 Mai 2008, 00:00
Preferinta pentru dulce pare a fi innascuta, alimentele usor indulcite sunt evident preferate de nou-nascuti. Explicatia acestui fapt ramane insa neclara, fie lichidul amniotic dulceag trezeste placerea bebelusului pentru dulce, fie laptele matern sta la baza preferintei pentru dulce de mai tarziu.
Clar este ca, inca de mici, copiilor le plac alimentele dulci, iar oferta actuala de dulciuri si prezenta lor in reclame fac ca tentatia sa fie si mai mare. La o varsta frageda si/sau in cantitati mari, dulciurile pot fi insa daunatoare sanatatii.
Principalele daune pe care le provoaca dulciurile sanatatii sunt: cariile, obezitatea, lipsa unor vitamine si minerale din organism. Prin urmare, mai ales in primii doi ani de viata, dulciurile nu au voie sa devina o componenta de baza in schema alimentara.
La bebelusi, odata cu diversificarea alimentatiei, la fel cum alimentele nu trebuie sa contina multa sare si condimente, tot asa oferta de dulciuri trebuie sa fie cat mai restrictionata. Pentru a nu risca sa va predispuneti copiii la alergii sau obezitate, incercati deci sa faceti fata tentatiei de a oferi copiilor mici dulciuri pe baza de ciocolata. Ciocolata, care contine cacao, cofeina si o cantitate relativ mare de grasimi, este contraindicata pana la varsta de doi ani.
Copiii care primesc dulciuri refuza adesea alte alimente cu o valoare nutritionala mare, cum ar fi cartofii si alte legume, fructele sau cerealele integrale. Tinand cont de faptul ca preferintele alimentare se dezvolta inca din primul an de viata, este important sa aveti grija ca bebelusul sa nu se obisnuiasca de foarte timpuriu cu dulciurile. Ca masuri de preventie, va recomandam urmatoarele:
daca bebelusul primeste lapte formula alegeti un produs care nu contine decat lactoza fara un alt adaos de zahar;
dupa diversificare evitati sa indulciti primele grisuri, iar daca cumparati produse gata preparate, verificati-le continutul de zahar pe eticheta;
ceaiul oferiti-l cel mai bine bebelusului fara zahar;
nu folositi dulciurile ca pe o metoda de recompensa, conferindu-le astfel o valoare emotionala pozitiva;
rugati rudele si prietenii sa nu ofere copilului dulciuri.
Copiii trebuie deci sa invete sa manance dulciuri cu masura si pentru aceasta parintii trebuie sa fie un model. Atat excesele necontrolate cat si refuzul riguros al dulciurilor nu sunt benefice achizitiei unei scheme de alimentatie echilibrate de catre cei mici.
Dulciurile sanatoase sunt cele care pe de o parte satisfac dorinta de dulce, iar pe de alta parte ofera organismului o serie de elemente nutritionale valoroase.
Printre acestea se numara
fructele proaspete sau uscate;
nucile si alunele de diferite feluri;
biscuitii integrali;
fructele exotice, cum ar fi ananasul, mango sau curmalele, pot fi o oferta tentanta care sa aduca o schimbare in meniul de zi cu zi.
Zaharul poate fi ascuns in alimente care la prima vedere par a fi foarte sanatoase, ca de exemplu iaurtul cu fructe sau batoanele dulci de cereale.
Ketchup-ul contine pana la o patrime zahar! Un continut extrem de mare de zahar il au si sucurile, intr-o jumatate de litru de limonada sau cola se ascund pana la 20 de cuburi de zahar !!!
Cand citim pe etichetele produselor termeni ca zaharoza, lactoza, maltoza, glucoza, dextroza, trebuie sa avem in vedere ca acestia desemneaza tot carbohidrati, deci zahar. Nici indulcitorii sintetici, cum ar fi zaharina, sorbitolul sau ciclamatul, nu sunt indicati pentru copii. Acestia pot sa dauneze dintilor, sa provoace diaree si prezinta riscuri potentiale pentru sanatate.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Varsta inceperii vietii sexuale
- person
"despre sex si sexualitate, cu imaginati si intelepciune"