Te bucuri sau te intristezi cand te privesti in oglinda?

Te bucuri sau te intristezi cand te privesti in oglinda?
  calendar_month        
Priveste-te in oglinda. Din cap pana in picioare. Daca iti apare un zambet in coltul gurii si brusc te-apuca buna dispozitie, sa stii ca ai o imagine corporala pozitiva. Felicitari! Esti printre putinele femei care simt asta.

Daca nu, descopera in continuare ce inseamna de fapt imagine corporala si ce ai putea sa faci ca sa… te simti bine in pielea ta.

Ceea ce crezi despre propriul corp influenteaza modul cum il vezi

Am cunoscut doamne atragatoare, cu un corp frumos, bine proportionat, care se vedeau grase si cautau obsesiv sa scape de kilogramele imaginare care nu le dadeau pace. Am cunoscut si oameni care s-au luptat sa slabeasca, au reusit, dar au continuat sa aiba aceeasi imagine corporala negativa.
Din aceste exemple putem intelege un singur lucru: imaginea corporala are prea putin de-a face cu imaginea reala a corpului; cu alte cuvinte, corpul pe care il vezi in oglinda si a carui imagine o porti in minte nu este cel pe care il afisezi celorlalti... Ciudat, nu? Asta pentru ca imaginea lui este invaluita intr-o multime de fantezii, emotii si judecati de valoare si depinde de perceptiile celorlalti si de cum crezi tu ca te percep ceilalti.

Mie mi s-a intamplat, si cred ca nu sunt singura, sa ma trezesc intr-o sedinta de shopping ca fusta superba pe care tocmai am luat-o la probat de pe umeras este mult prea mare sau ca rochia aceea inflorata si tare draguta de langa care nu m-as mai fi dezlipit niciodata vine de-a dreptul lalaie pe mine. Asta pentru ca efectiv ma vedeam mai mare decat eram in realitate.

Am prietene care, desi sunt trase prin inel, fug de imaginea lor din oglinda pentru ca, de fapt, nu se considera suficient de bune - pentru jobul pe care il au, pentru familie, chiar si fata de alte prietene cu care ies la cafea.

Am avut si norocul sa intalnesc doamne plinute, departe de idealul de silueta modern, dar care stiu sa se imbrace frumos si sa emane feminitate. Sa aiba acel "je ne sais quoi", sa stie sa se puna in evidenta si sa-si aprecieze valoarea. Feminitatea nu inseamna doar un trup frumos, inseamna caldura sufleteasca si frumusete interioara.

Problemele de imagine ale femeii

Sa crezi ca nu poti fi acceptata si iubita daca nu ai X kilograme, sanii mari si buzele proeminente este o problema nu doar de mentalitate. Este o problema de educatie, este o problema de raportare la propriul eu, dar si la societate.

Din pacate, in scoala nu invatam cum sa ne iubim, sa ne acceptam, sa ne cunoastem calitatile si sa le punem in valoare. Nu primim lectii despre propriul suflet sau despre menirea pe care ar trebui sa o cautam. Exista atat de multa confuzie si suferinta legata de silueta, incat cred ca e nevoie de o schimbare majora. Nu am o dieta secreta, nu am o combinatie ideala de ingrediente care sa ne ofere corpul ideal. Singura solutie, singura cale de vindecare este doar una singura: acceptarea. Nu este simplu sa te-accepti, daca nu ai facut-o timp de 30-40 sau 50 de ani, dar se-nvata. Asa cum inveti sa mergi, asa cum inveti sa inoti sau sa gatesti, poti invata si sa te accepti.

Nu spun prin asta ca trebuie sa ne neglijam sau sa nu acordam atentie propriei imagini (suntem fiinte sociale si imaginea noastra conteaza), ci vreau sa subliniez ca pe primul plan ar trebui sa fie schimbarea interioara. Daca schimbarea porneste din interior, si nu de la suprafata, creezi premisele si pentru schimbarea corporala: vei face alegerile culinare de care corpul tau are nevoie, vei gasi mai usor dieta care ti se potriveste si care va da rezultatele dorite.



Mai multe despre imagine corporala, diete, psiho-nutritie, pe www.mananc-inteligent.ro

Elena Ceciu
Food Psychology Coach
www.mananc-inteligent.ro


Recomandari