Dieta cu hrisca, un nou ingredient pentru o alimentatie sanatoasa

Dieta cu hrisca, un nou ingredient pentru o alimentatie sanatoasa
  calendar_month        
Hrisca este un aliment mai putin cunoscut, dar foarte sanatos, cunoscut cu mii de ani in urma in bucatariile popoarelor asiatice.

Hrisca (Fagopyrum esculentum) este o planta care face parte din familia Fagopyrum, fiind inrudita cu rubarba, troscotul si macrisul. Planta nu este in sine o cereala dar este folosita ca atare, in special de catre persoanele care nu pot consuma grau sau alte cereale cu gluteni.

Hrisca este cunoscuta de foarte multa vreme, fiind folosita in 6000 i.e.n in sud-estul Asiei.

De acolo, planta s-a raspandit in Asia Centrala si Tibet, apoi in Orientul Mijlociu si in Europa.

In comert, hrisca se gaseste in stare cruda sau coapta. Prima are o aroma subtila, in timp ce cea de-a doua are un gust si o aroma mai pregnante. pe langa boabe, hrisca poate fi folosita si ca faina. In China, din hrisca se fac taitei.

Avantajele consumului de hrisca

Hrisca este o planta nutritiva, disponibila pe toata durata anului, folosita adesea ca inlocuitor pentru orez. Aceasta contine magneziu, fibre, cupru si mangan. Intr-o cana de hrisca sunt in jur de 86 miligrame de magneziu. Acesta joaca un rol important in ceea ce priveste vasele de sange si a sistemului cardiovascular. De asemenea, studiile arata ca mancarurile bogate in magneziu scad cu 24% riscul de diabet. Hrisca are putine calorii, de aceea este indicata in diverse diete.

Studiile arata ca dietele care contin hrisca ar putea sa scada riscul de colesterol si tensiune arteriala. Hrisca are si un continut bogat de flavonoizi, fitonutrienti care protejeaza organismul impotriva bolilor prin marirea eficientei vitaminei C. Totodata, acestia joaca rol de antioxidanti.

Hrisca in alimentatie

Hrisca se spala foarte bine cu apa inainte de preparare si se indeparteaza toate impuritatile. Apoi, boabele (fructuele plantei, asemanatoare unor seminte) se fierb in apa. La o parte hrisca se pun doua parti de apa sau de supa. Dupa ce lighidul a dat in clocot, se da focul mic si se fierbe acoperit 30 de minute.

Hrisca poate fi consumata fara probleme de catre persoanele care nu trebuie sa manance ingrediente cu gluten. Planta este utilizata in bucatarie ca substitut pentru orz, orez, grau, secara, in dietele lipsite de gluten.

Hrisca poate fi utilizata in supe, pentru a-i da consistenta, in tocanite, alaturi de carne, in salate etc. Gratie continutului scazut de calorii, hrisca este folosita si in dietele de slabit. Nu toata lumea se poate obisnui, insa, cu gustul si aroma ei. De aceea, hrisca se fierbe bine si se amesteca cu legume si zarzavat, precum ardeiul gras si patrunjelul. Apoi, se serveste in loc de fel principal o perioada de aproximativ 2 saptamani, pentru a detoxifia organismul si pentru a slabi. Hrisca este bogata in fibre, ajutand astfel la instaurarea senzatiei de satietate si taind pofta de mancare.

Hrisca mai este utilizata in dietele celor care sufera de afectiuni cardiovasculare, hipertensiune arteriala, in cazul edemelor, diabetului zaharat etc.

Datorita proprietatilor sale, hrisca este un aliment sanatos pentru vegetarieni si pentru cei care tin post.

Sursa foto:bu.edu

Autor: Elisa Costache

Recomandari