Dieta Dukan: ce condimente ai voie sa folosesti

Dieta Dukan: ce condimente ai voie sa folosesti
history_edu
Autor
redactia ele.ro
  calendar_month
Publicat
04 Dec 2012, 09:21
       
Dieta Dukan este una dintre cele mai apreciate cure de slabit ale momentului.

Promovata inca de la inceputul anilor 2000 de medicul francez Pierre Dukan, aceasta dieta este permisiva, dar in acelasi timp impune reguli de la care nu ai voie sa te abati daca vrei sa obtii rezultatele dorite.


Condimentele ocupa un loc aparte in dieta Dukan, iar nutritionistii le recomanda cu incredere atat pentru savoarea pe care o ofera mancarurilor, cat si pentru beneficiile pe care le aduc organismului.

Ce inseamna dieta Dukan?

Daca ar fi sa gasim un slogan pentru dieta Dukan, cu siguranta acesta ar fi "slabeste si mentine-ti greutatea". Dieta Dukan este mai mult decat un simplu regim de slabit, este un stil de viata pe care odata ce il adopti trebuie sa il continui toata viata, daca vrei sa ai o silueta armonioasa.

Dieta Dukan este impartita in 4 etape, fiecare cu un rol bine definit: etapa de atac, etapa alternativa, etapa de consolidare si etapa de stabilizare definitiva.

In primele doua etape ale dietei slabesti seminificativ pana ajungi la greutatea dorita. Ultimele doua etape sunt dedicate mentinerii greutatii.

Dieta Dukan iti permite sa mananci alimente fara restrictii speciale, cu exceptia unei singure zile pe saptamana, cand este musai sa consumi doar proteine.

Condimentele in dieta Dukan

Condimentele permise in dieta Dukan pot fi folosite pentru aromatizarea mancarurilor si prajiturilor in toate cele 4 etape ale regimului. Condimentele nu au doar rolul de a da gust mancarurilor, ci si de a accelera metabolismul si arderea grasimilor.

Din lista condimentelor si ierburilor aromatice, in dieta Dukan ai voie sa folosesti urmatoarele: busuioc nucsoara asmatui ardei iute scortisoara coriandru chimen ghimbir ierburi de Provence lemongrass menta mix de ierburi oregano boia de ardei sofran rozmarin patrunjel cimbru turmeric extract de vanilie anason

Combinatii de condimente si ierburi in dieta Dukan

Anumite condimente se potrivesc mai bine cu anumite tipuri de carne. Carnea de miel si cea de vita capata o savoare deosebita daca adaugi salvie, rozmarin sau cimbru, in timp ce gustul carnii de pui ete pun in valoare cu ajutorul rozmarinului. Iata cateva moduri in care poti combina condimentele si plantele aromatice si alte alimente in dieta Dukan: condimenteaza ouale cu cimbru, salvie si piper condimenteaza supele cu busuioc, oregano si ardei iute rosu condimenteaza carnea de pui cu usturoi, rozmarin si piper negru obtine un pudding delicios din galettele Dukan. Asezoneaza-le cu nucsoara, scortisoara, cuisoare, adauga oua si lapte si fa o budinca savuroasa si parfumata.

Condimentele in dieta Dukan reduc consumul de zahar si sare

Expertii spun ca utilizarea condimentelor in mancare te ajuta sa reduci cantitatile de zahar si de sare pe care le folosesti in mod obisnuit. Cu arome deosebite, condimentele si ierburile aromatice sunt inlocuitori exceptionali pentru sarea si zaharul care nu fac bine organismului. Practic, condimentele raspandesc o aroma suficient de puternica incat nu mai simti nevoia sa adaugi sare sau zahar pentru ca preparatele sa fie gustoase.

Tii dieta Dukan? Ce condimente folosesti pentru a da gust mancarurilor?

Autor: Laura Galan
Recomandari