Dieta Macrobiotica - cat de sanatoasa este?

Dieta Macrobiotica - cat de sanatoasa este?
  calendar_month        
Gwyneth Paltrow a anuntat ca sufera de osteopenie, o boala a oaselor ce apare rar la femeile tinere. Boala, precursoare a osteoporozei, este provocata de aportul insuficient de vitamina D, lucru care a dus la speculatii cu privire la dieta restrictiva de tip macrobiotic a actritei.

Dieta macrobiotica se bazeaza pe filozofia estica a echilibrului dintre yin si yang (fortele complementare si opuse ale naturii) si care se pronunta in favoarea alimentelor neprocesate, integrale, naturale, pe baza de plante.

Dieta este majoritar vegetariana, concentrata pe cereale integrale, legume, soia fermentata, legume uscate, supe de legume, alge, plus o cantitate mica de peste, seminte, alune si fructe.

O dieta macrobiotica tipica consta in proportie de 50-60% cereale integrale, 20-25% legume si fructe organice locale, 5% alge, 5-10% supa. Lactatele, carnea si zaharul sunt nerecomandate, iar unele legume (rosiile, cartofii, spanacul, dovleceii, avocado, vinetele, ardeiul gras si sparanghelul) sunt permise in cantitati restrictionate, la fel ca si cele nelocale.

Fanii acestei diete cred ca ea ii protejeaza de anumite boli, inclusiv de cancer, si ca imbunatateste forma fizica si psihica. Dieta macrobiotica este de fapt o dieta saraca in grasimi si glucide si bogata in fibre, deci teoretic este o dieta sanatoasa. Problema e ca ii lipsesc cateva vitamine si minerale, in special vitaminele D si B12, fier, proteine si calciu. Deoarece suplimentele alimentare sunt interzise, cei care tin dieta sufera deficiente nutritionale.

Putine alimente contin vitamina D, iar majoritatea oamenilor isi procura cantitatea zilnica recomandata (400-800 UI) printr-o combinatie de expunere la soare (15 minute) si consumul de alimente precum lactate, cereale si sucuri imbogatite cu calciu. Pestele capturat in salbaticie (somonul, tonul, macroul) este una din cele mai bune surse de vitamina D, care se gaseste in cantitati mai mici si in ficatul de vita, branza, galbenusul de ou si ciuperci.

Vitamina D ajuta corpul sa absoarba calciul si alti nutrienti necesari pentru sanatate. Cand nivelul de vitamina D este prea scazut, oasele se subtiaza si se deformeaza.

Actrita Gwyneth Paltrow spune ca si-a relaxat dieta dupa ce a nascut cei doi copii, dar ca inca nu consuma foarte multe lactate. Asta, plus faptul ca locuieste in Londra, un loc unde soarele iese rar, au putut duce la o deficienta de vitamina D.

Asadar, daca vrei sa tii dieta si sa nu te imbolnavesti, apeleaza la sfatul nutritionistului!

Autor: Nuage

Recomandari