Gonartroza, obezitatea si sportul

Gonartroza, obezitatea si sportul
  calendar_month        
Articol oferit de Muscle Maker

Ce este gonartroza?

Artroza este boala degenerativa a cartilajului care duce la distrugerea acestuia. In functie de localizare ea are diferite denumiri gonartroza (artroza genunchiului), coxartroza (artroza soldului) etc.

Gonartroza este o boala frecventa afectand 60% din populatia de peste 60 de ani si 20-30% din populatia de 45-60 de ani.

Care sunt cauzele gonartrozei?

Cauzele sunt multiple: traumatisme majore sau minore repetate la nivelul articulatiei care lezeaza cartilajul, inclusiv rupturile de menisc si de ligamente, instabilitatea articulara post meniscectomie, pozitii anormale in var sau valg, probleme reumatismale, diabetul guta, probleme circulatorii precum varicele, flebitele si bineinteles obezitatea.

Obezitatea si gonartroza

Obezitatea si gonartroza se interpun intr-un cerc vicios deoarece obezitatea poate determina si agrava gonartroza si gonartroza agraveaza obezitatea. Asta deoarece gonartroza se manifesta prin dureri la nivelul articulatiei in momentul miscarii, ceea ce ii face pe bolnavi sa reduca la minim miscarea pentru a reduce durerea.
Incidenta obezitatii este dubla la pacientii cu gonartroza.
S-a demonstrat ca o scadere cu 10% a greutatii se poate corela cu o scadere cu 28% a simtomatologiei.

Exercitiile in gonartroza

Exercitiile in gonartroza sunt benefice deoarece reduc durerea si rigiditatea articulara, mentin si imbunatatesc raza de miscare, mentin functia si integritatea articulara.
Din nefericire insa pacientii evita exercitiile pentru ca acestea le agraveaza durerile.

Exercitiile in apa

Exercitiile in apa sunt o alternative foarte buna pentru pacientii cu gonartroza si mai ales pentru pacientii obezi cu gonaartroza. Practicate regulat insotite de o schimbare in dieta pot duce la scaderea in greutate, care la randul ei duce la saderea progresiei gonartrozei si la scaderea durerii articulare. . Ele determina cresterea fortei musculare si a razei de miscare.

Pentru ca se desfasoara in apa stresul articular este scazut si deci durerea nu mai apare in momentul in care se fac miscarile. De asemenea probabilitatea de accidentare in apa este foarte mica.

Daca apa este mai calda duc chiar la o reducere a durerii.

Este important ca pacientul sa se afle cu cea mai mare parte a corpului in apa, pana la gat daca este posibil, penru ca astfel greutatea exercitata pe articulatie este minima. El poate face diferite exercitii de abductie, forfecari ale picioarelor, bicicleta in apa etc.
Daca doriti sa fiti indrumat exista programe de exercitii in apa cu instructori.


Codruta Pentiuc - Trainer Muscle Maker

Recomandari