Ora mesei - factor de obezitate?

Ora mesei - factor de obezitate?
  calendar_month        
E foarte posibil sa te ingrasi din cauza alimentelor consumate in exces. Dar se pare ca si ora mesei este un element determinant in obezitate si ingrasare!

Mancatul nocturn duce la ingrasare?

Dupa ce au constatat ca muncitorii de noapte au tendinta de ingrasare, cercetatorii de la Northwestern University au examinat daca mancatul la ore care nu respecta ritmurile circadiene naturale poate contribui la cresterea in greutate.

Pentru a face acest lucru, doua grupuri de soareci de laborator au fost supuse unei diete hipercalorice identice. Singura diferenta intre cele doua grupuri de rozatoare a fost momentul in care au fost hraniti. Un grup a fost hranit noaptea, cand este de fapt orarul normal de masa al soarecilor (sunt animale nocturne), in timp ce alt grup a fost hranit in timpul zilei, cand in mod normal corpul soarecilor este in repaus.

Soarecii care au mancat la momentul potrivit s-au ingrasat cu 20% dupa sase saptamani, in timp ce al doilea grup a cunoscut o crestere in greutate de 48% si o crestere de 8% a ratei de grasime corporala.

Slabitul, o simpla chestiune de timp?

Co-autor al studiului, Fred Turek, directorul Centrului Northwestern de Dormit si Biologie Circadiene, afirma ca rezultatele sugereaza faptul ca exista intr-adevar un moment nepotrivit pentru a manca.

Potrivit lui, depistarea motivelor pentru care o persoana ia in greutate nu este usor de facut, dar se pare ca acest lucru nu se rezuma doar la un simplu numar de calorii. Turek a adaugat ca imbunatatirea orarului meselor ar putea fi cruciala in reducerea cazurilor de obezitate.

Dormi pentru a slabi

Cercetatorii sugereaza ca mesele nocturne tarzii, atunci cand corpul iti spune ca ar trebui sa dormi, iti perturba ritmul circadian, sau ceasul intern care regleaza nu numai ciclurile de somn, dar si alimentatia si ciclurile de activitate.

Studiile sugereaza ca tratarea tulburarilor de somn si lipsei de somn ar putea ajuta persoanele obeze.

Somnul joaca un rol important in metabolism. Expertii spun ca nu este recomandabil sa mananci in timpul fazei de somn, deoarece acest lucru ar putea duce la cresterea in greutate.

Nu trebuie sa pierzi din vedere nici importanta aportului caloric total, deoarece in cazul in care zilnic se consuma calorii in exces, se va ajunge firesc la cresterea in greutate, iar momentul mesei devine probabil lipsit de relevanta.

Autor: Nuage

Recomandari