Osteoporoza si sportul

Osteoporoza si sportul
  calendar_month        
Articol oferit de Muscle Maker

Ce este osteoporoza?
Afectiune caracterizata prin scaderea densitatii osoase si modificarea arhitecturii osoase.

De ce apare?
Exista multipli factori de risc pentru declansarea osteoporozei, printre care: factori ereditari, fumatul (interfera cu efectele estrogenilor asupra oaselor), sedentarismul, obezitatea, alcoolul (scade absorbtia calciului), deficit de vitamina D, factori endocrini (scaderea secretiei estrogenilor), interventii chirurgicale la nivelul stomacului sau histerectomii, medicamentele (tratamentul indelungat cu antiinflamatoare steroidiene - cortizon, cu antiepileptice, cu hormone tiroidieni ) etc.

Sexul feminin este predispus sa faca osteoporoza mai ales postmenopauza, fiind o boala care de obicei apare si evolueaza o data cu menopauza. Osteoporoza poate aparea si la barbati in urma administrarii unui tratament medicamentos, sau la varste inaintate. Exista si osteoporoza idiopatica, a carei cauza nu este cunoscuta, care apare la varste tinere..
53552.jpg


De ce apare mai des la femei?
Osul este un tesut viu care se afla intr-un proces continuu de formare si liza. Estrogenul determina cresterea formarii osose si reduce liza osoasa. O data cu scaderea secretiei acestui hormon, la menopauza, scade si densitatea osoasa pentru ca gradul de liza osoasa este mai accelerat decat gradul de refecere.

Cum poate fi detectata osteoporoza ?
Osteoporoza nu are semne premonitorii ea instalandu-se insidios. Odata instalata ea duce la scaderea in inaltime, la aparitia cifozei, a genului varum si la cresterea riscului de fractura care poate fi invalidanta.

Osteoporoza poate fi detectata print-o analiza a densitatii mineral-osoase care este recomandata femeilor de peste 50 de ani, sau celor care au intrat la menopoauza, cu recontrol o data pe an.

Cum poate fi prevenita?
S-a demonstrat ca sportul duce la cresterea densitatii osoase astfel incat intarzie aparitia bolii. El trebuie parcticat cat mai de timpuriu astfel incat boala sa fie intarziata cat mai mult. Exista studii care au demonstrat ca sportul este benefic si pacientilor care sufera de osteoporoza, chiar de osteoporoza grava, si ca miscarea duce la cresterea denistatii osoase chiar si dupa instalarea bolii. In cazuri cu osteoporoza grava este nevoie de o stricta supraveghere in efectuarea exercitiilor datorita riscului de fractura. Yogilatesul este un sport recomandat atat celor care isi doresc sa previna cat si celor care isi doresc sa trateze aceasta afectiune, gradul de dificultatea al exercitiilor fiind bineinteles diferit.

Este importanta de asemenea si o alimentatie sanatoasa bogata in calciu si vitamina D, saraca in lipide de origine animala., scaderea in greutate, un consum moderat de alcool si abandonarea fumatului.

Care este tratamentul?
Daca considerati ca suferiti de osteoporoza trebuie sa consultati un medic si el va va institui un tratament individualizat de lunga durata.


Codruta Pentiuc - Trainer Muscle Maker

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Un alt sarut
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Rochie Savor Verde
Shop Ele.rochevron_right