Raspunsuri la intrebari arzatoare despre dieta

Raspunsuri la intrebari arzatoare despre dieta
  calendar_month        
Poate s-a intamplat de multe ori sa auzi din diverse surse lucruri complet diferite despre diete si nutritie, lucruri contradictorii, care te-au facut sa cazi pe ganduri.

Noi am concentrat cateva dintre aceste intrebari intr-un scurt interviu. A avut amabilitatea sa ne rasunda Doamna Doctor Corina Aurelia Zugravu, lector universitar UMF Carol Davila.

Iata ce am aflat!

Stim cu totii ca o alimentatie defectuoasa poate avea urmari nefaste asupra organismului. Care sunt pericolele de care suntem mai putin constienti si care sunt bolile care ne pot lua prin surprindere atunci cand ne hranim nesanatos?

Unii dintre noi manca prea multe alimente gata preparate, cu densitate energetica mare si densitate nutritionala redusa, ceea va conduce la un castig ponderal nedorit. Altii sunt excesiv de atenti cu cantitatea de alimente ingerate, dorind sa nu se ingrase, si, mancand prea putin, ajung sa dezvolte felurite fenomene carentiale, indeosebi referitoare la micronutrienti. Pericolele sunt multe, insa ele nu trebuie exagerate. Legat de alimentatia omului modern, ma gandesc la unele tulburari de comportament alimentar(bulimia, de exemplu), la deficiente de fier sau tiamina si, eventual, la un aport glucidic insuficient (la cei care adopta cure "de slabire" in care domina grasimile si proteinele).

Femeile sunt cele care sunt mai constiente de imaginea de sine, fata de barbati. In acelasi timp, acestea au o vointa mai slaba atunci cand vine vorba de pierderea kilogramelor in plus. Ce sfaturi aveti pentru acestea?

Sa ia masuri rapid, la sporuri ponderale de 3-4 kilograme. Acestea pot fi pierdute usor, fara eforturi deosebite.

De asemenea, exista tendinta constata a femeilor de a tine cure de slabire, unele exagerat de drastice tinute dupa ureche. Considerati ca o programare la nutritionist este obligatorie pentru aceste femei? Se poate slabi corect si fara o recomandare de la profesionisti?



Se poate slabi si fara nutritionist, metoda cea mai fiabila fiind si cea mai la indemana: sa se supravegheze constant greutatea corporala si sa se faca tot posibilul ca ea sa fie mentinuta la acelasi nivel pe tot parcursul vietii. La acest deziderat se poate accede printr-o alimentatie adecvata efortului depus si printr-o activitate fizica corespunzatoare.

Exista o panica constanta cu privire la E-urile din alimente. Cat de tare ne afecteaza aceste alimente pe termen lung si care ar putea fi varianta de a scapa de acestea? Sunt produsele bio sigure?

E-urile sunt substante nepericuloase, folosirea lor este controlata printr-o legislatie locala armonizata cu cea europeana. Isteria legata de E-uri este intretinuta in mod nemotivat de persoane neavizate. Daca totusi se doreste evitarea lor, este simplu: sa mancam numai preparate facute de noi, acasa, desi folosim si acolo E-uri (ex.: praful de copt, cand facem prajituri). Piata bio va fi in declin, odata cu criza, pentru ca ofera produse la preturi foarte mari. Dar in ceea ce priveste securitatea, da, sunt sigure, pentru ca si aici exista o legislatie foarte stricta legata de acordarea denumirii de "bio" unui produs.

Tot mai multa lume se plange de stres, agitatie si de lipsa timpului pentru a manca sanatos. Ce alimente recomandati persoanelor in criza de timp? Exista alimente care sa ofere un surplus de energie, fara a ne pune greutatea in pericol?

Ceva "energie" ne da cafeaua, insa ea nu face altceva decat sa amane instalarea senzatiei de oboseala. O alimentatie echilibrata si diversa este cheia energiei optime, fizice si psihice. Lipsa de timp nu este niciodata o scuza. Un fruct (banane, citrice, mere), un pumn de alune, nuci, fistic, macadamia sau seminte, o bucata de ciocolata neagra, un iaurt hipocaloric probiotic pot fi gustari placute si nutritive.
77317.jpg




In ultima perioada se semnaleaza tot mai acut obezitatea la copii . Considerati ca aceasta tine de obsesia parintilor de a se asigura ca copiii lor sunt satui, imbuibandu-i pana la refuz, sau punem acest fapt tot pe seama alimentelor nesanatoase?

Obezitatea copiilor, fara a fi deocamdata in Ro o problema foarte importanta, trebuie tratata cu mare seriozitate. Ea apare din diferite motive si nu cred ca astazi mai sunt de vina parintii sau bunicii. Cauzele sunt diverse .... un rol esential il are publicitatea din media facuta la tot felul de produse destinate copiilor. De asemenea, faptul ca gustarile nu foarte sanatoase se gasesc absolut peste tot, in ambalaje extrem de atragatoare si la preturi cu mult mai mici decat gustarile nutritive. Faptul ca au fost scoase din scoli este o manevra puerila ... copiii ies din scoli si le cumpara de afara. Cand un fruct de calitate va fi tot atat de ieftin ca o punga de cipsuri, atunci o sa zicem ca intr-adevar putem lupta eficient cu sporul ponderal nedorit la copii.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Britney Spears
  • person

    "sensul vietii este acela de a cauta fericirea!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right