Riscurile dietei vegetariene

Riscurile dietei vegetariene
  calendar_month        
Inainte sa vorbim despre riscurile acestui gen de dieta, nu putem sa nu mentionam beneficiile pe care organismul le asimileaza o data cu acest stil de viata.

Studiile au demonstrat ca incidenta hipertensiunii arteriale, obezitatii, infarctului miocardic, diabetului si a problemelor cardiovasculare este mai scazuta la adeptii regimului vegetarian.

Vegetarienii sunt de obicei adeptii unui stil de viata sanatos, fara fumat si practicand mult sport.

In cazul in care, dieta vegetariana este exagerata si se exclud prea multi nutrienti din alimentatie, aceasta dieta poate avea si riscuri:




Aport alimentar de vitamine scazut, vitamina D si B12 dar si minerale :fier, calciu, zinc. Aceste lipsuri pot avea repercursiuni asupra sanatatatii copiilor mai ales, asupra femeilor in perioada menopauzei, sau celor care alapteaza.

Consumul excesiv de cruditati (fructe si legume) trebuie sa fie evitat in masura posibilului, deoarece dau senzatia de satietate, fara a furniza suficienta energie, in special copiilor.

Principala sursa a proteinelor este carnea sau pestele. Proteinele vegetale, care pot compensa in parte pierderile legate de absentei carnii, au un continut mai mic de amino-acizi indispensabili.

Din fericire, vegetarienii dispun de alte alimente ce pot echilibra aporturile alimentare: produsele lactate, derivatii din cereale (paine, faina, paste, gris, orez), ouale si legumele uscate (fasole alba sau rosie, mazare, naut).

Dieta vegetariana aduce mult mai multe beneficii insa aceasta trebuie tinuta intr-un mod echilibrat.

Recomandari