Sedentarismul - inamicul siluetei si al sanatatii

Sedentarismul - inamicul siluetei si al sanatatii
  calendar_month        
Cu ani in urma era de neconceput ca sedentarismul va deveni un pericol atat de mare. Omul urban s-a transformat incet incet intr-un robot, controlandu-si viata prin apasarea unui buton.


Tehnologia a evoluat si am fost constransi sa tinem pasul. Numarul masinilor s-a inmultit, telefoanele mobile si internetul au redus drastic drumul pana la oficiul postal, iar televizorul cu telecomanda si televiziunile PayPerView au eliminat pana si tentatia de a merge la cinematograf.


Toata lumea incearca sa gaseasca metode pentru a scapa de viata stresanta si ritmul trepidant de zi cu zi, asa ca a ales ce a fost la-ndemana.Astfel am ajuns niste persoane intepenite intr-un univers tehnic.
77285.jpgSanatatea noastra are de suferit si odata cu ea se duce si forma fizica cu care ne mandream atat de mult. Femeile, atente intotdeauna la imagine gasesc tot mai grea aceasta lupta.


Specialistii in domeniu si cercetatorii afirma ca in acest mediu aglomerat, dorinta de a face miscare este cu mult mai scazuta fata de acum 10 ani. Trebuie sa se constientizeze ca exercitiile fizice , chiar daca sunt practicate ocazional, reduc riscurile bolilor cardiovasculare.


Ceea ce reprezinta cea mai perversa caracteristica a sedentarismului este faptul ca acesta se instaleaza pe nesimtite, transformand individul intr-o piesa statica. Incet incet, organismul resimte nevoia de miscare, de aer liber si de soare.


Cu toate ca apar pe zi ce trece tot mai multe sali de fitness si gimnastica, acestea nu pot inlocui total atmosfera existenta in urma cu unul, doua decenii. Un aer reciclat nu are aceleasi efecte benefice asupra organismului precum aerul curat din afara mediului urban.


Dupa cum probabil ati observat, tot mai multa lume, cel putin in tarile occidentale, alege sa isi petreaca timpul liber in parcuri, in aer liber. Salile de forta au fost abandonate in favoarea activitatilor in aer liber precum jogging-ul, ciclismul sau chiar catarari.
Lipsa aceasta continua de miscare duce la ingrasare excesiva, apatie, cauzeaza stari de anxietate, provoaca boli de inima si eventual depresii greu recuperabile. Acesta este si motivul pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat sedentarismul inamicul numarul unu al umanitatii.


Depasirea sedentarismului presupune acceptarea bucuriei de a ne misca in aer liber si de a profita pe cat posibil de natura.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

vacanta
  • person

    ",martisorul acest simbol frumos din pacate pe cale de disparitie ;de ce oare?"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right