7 simptome comune ale diabetului. Afla daca suferi de aceasta afectiune!
Diabetul este o boala cronica a carei incidenta creste alarmant in mod constant la nivel mondial. Predispozitia genetica, dar mai ales stilul de viata nesanatos favorizeaza instalarea diabetului zaharat, o conditie care, apoi, necesita supraveghere atenta si adoptarea unui regim specific de-a lungul intregii vieti.
Fiindca identificarea sa timpurie este vitala pentru o buna gestionare, iata 7 simptome comune ale diabetului!
1. Setea constanta
Iti este in permanenta sete si ai senzatia ca ai putea bea apa non-stop, fara sa te saturi? Acesta este unul dintre cele mai comune simptome ale diabetului zaharat, favorizat de cresterea nivelului de glucoza din sange si de munca suplimentara depusa de rinichi pentru a o filtra.
Cand glicemia atinge cote prea mari, rinichii nu ii mai pot face fata si incep sa elimine glucoza prin urina, fenomen care determina nevoia de a urina mai des. Astfel, fiindca este in mod constant deshidratat, organismul iti va cere, la fel de constant, lichide.
Alergie sau intoleranta? Afla de ce afectiune suferi si cum recunosti simptomele!
2. Senzatia perpetua de foame
Glucoza este vitala la nivel celular, fiind cea care asigura energie organismului. In momentul in care te confrunti cu o scadere a nivelului de insulina sau dezvolti rezistenta la acest hormon secretat de pancreas, organismul, care se foloseste de insulina pentru a "hrani" celulele, apeleaza la solutia de rezerva, menita sa ii asigure energia de care are nevoie: starea permanenta de foame.
3. Scaderea brusca in greutate
Eliminarea catorva kilograme in plus este intotdeauna o veste buna... mai putin atunci cand se petrece peste noapte! Scaderea brusca in greutate este un simptom al unei probleme de sanatate, inclusiv a diabetului, in cel din urma caz fiind vorba despre faptul ca organismul tau nu mai beneficiaza de cantitatea obisnuita de calorii (dat fiind ca glucoza si caloriile pe care le furnizeaza sunt eliminate copios prin urina).
6 boli pe care le ascunde oboseala. Afla de ce te simti mereu extenuata si ce masuri trebuie sa iei!
4. Oboseala cronica
Dormi 7-8 ore pe noapte, dar te trezesti la fel de obosita ca atunci cand te-ai culcat? Oboseala cronica, desi poate indica o varietate de afectiuni, este si un simptom al diabetului zaharat. Starea de slabiciune si nevoia de a odihni non-stop vin tot din incapacitatea de a folosi glucoza pentru a-ti asigura energia necesara activitatilor zilnice.
5. Amorteala si furnicaturile
Amorteala si furnicaturile sunt doua dintre semnele neuropatiei diabetice sau lezarea nervilor ce apare ca urmare a unui nivel glicemic crescut pe termen lung. De regula, aceste doua simptome apar initial la extremitatile trupului, in primul rand la picioare, apoi la maini s.a.m.d.
Raceala la ovare: 6 simptome care te trimit la medic
6. Vederea incetosata
Si ochii sunt extrem de sensibili la fluctuatiile nivelului glicemic. Asa se face ca, daca glucoza din sange nu este tinuta sub control, ajunge sa determine inflamatii la nivel ocular care favorizeaza tulburarile de vedere si care, in ultima instanta, pot duce chiar si la orbire!
7. Vindecarea lenta a ranilor
Nivelul glicemic ridicat afecteaza si receptorii care identifica prezenta infectiilor in organism, fapt care influenteaza negativ activitatea leucocitelor, celulele responsabile de refacerea tesuturilor. In consecinta, un alt simptom al diabetului este si vindecarea, mai lenta decat in mod normal, a ranilor.
Alte articole despre