Care sunt diferentele dintre Cabernet Sauvignon si alte soiuri de vin rosu?

Cabernet Sauvignon este unui dintre cele mai renumite sortimente de vin din întreaga lume. Își are originile în Franța și vine cu o istorie bogată în cultura vinului. Soiul este cultivat în diverse părți ale lumii, inclusiv în România, iar licoarea obţinută în cramele locale este frecvent supusă comparațiilor cu alte sortimente în ceea ce privește gustul, aromele și caracteristicile. Dacă ești un iubitor al vinului și dorești să înțelegi mai bine acest sortiment remarcabil, te invităm să descoperi caracteristicile lui.
Originea și caracteristicile vinului Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon își are rădăcinile în Franța, a fost cultivat pentru prima dată în secolul al XVII-lea. Se presupune că a apărut în mod accidental prin încrucișarea soiurilor Cabernet Franc și Sauvignon Blanc. Din acești struguri se obțin vinuri roşii superioare, apreciate deopotrivă de cunoscători și amatorii de arome rafinate. Acest sortiment se caracterizează prin arome olfactive fructate intense, poţi detecta note de cireşe, coacăze negre sau mure, dar şi accente de piper, tutun uscat, lemn dulce sau vanilie. Gustul vinului este influențat de vechime, mod de depozitare, umiditate, dar şi de momentul recoltării strugurilor. Dacă fructele sunt culese mai crude, gustul vinului poate capăta arome vegetale şi note ierboase, în schimb dacă sunt recoltate la maturitate, gustul este dominat de accentele de coacăze negre.
Pentru a-şi dezvălui corpolență şi aromele excepţionale vinul Cabernet Sauvignon trebuie servit la temperatura de 13-15℃. Acompaniază perfect preparatele din carne: costiţele de vită sau porc, stake-urile preparate medium, piept de raţă, carnea de vânat. Se potriveşte foarte bine şi alături de branzeturi - cheddar, gouda sau blue cheese.
Principalele diferențe între Cabernet Sauvignon şi alte sortimente de vin
Corpolență şi gust
Cabernet Sauvignon este cunoscut pentru corpolență, fiind considerat vin bun și puternic, cu taninuri intense care conferă un gust pronunțat și o textură uscată. Vinul Merlot are o structură mai ușoară, cu taninuri mai blânde, un gust catifelat și mai puțină astringență, iar Pinot Noir-ul este lejer, cu taninuri fine puțin intense şi gust dominat de note fructate. Un alt sortiment de vin bogat în taniti, asemeni soiului Cabernet Sauvignon este Shiraz, însă acesta este mai puţin corpolent, are gust mai blând şi mai bogat în note fructate. În cazul Sira -ului se pot detecta şi accente mai pronunțate de condimente, ciuperci şi fructe roșii.
Arome
Aromele fiecărui sortiment de vin variază în funcție de solul regiunii de cultivare, clima specifică, momentul recoltării strugurilor și metoda de producție. Cabernet Sauvignon-ul se caracterizează prin arome de fructe negre sau nuanțe lemnoase, precum cele de stejar sau cedru. De obicei, Merlot dezvălui arome de fructe roșii sau prune, dar poate avea și nuanțe de ierburi. Aromele vinurilor Pinot Noir sunt caracterizate de fructe roșii - cireșe, căpșuni, zmeură, mure, rodii și coacăze, uneori pot fi detectate şi accente de prune, cireșe negre, caise, nectarine sau mango. Mai apropiat de sortimentul Cabernet Sauvignon este Siraz-ul, al cărui gust este dominat de notele fructelor de pădure - mure și coacăze şi al condimentelor.
Diferenţe de asociere
Cum am precizat Cabernet Sauvignon este sortimentul perfect pentru preparatele cu carne roşie - vită, porc, rață, vânat - şi brânzeturi speciale. Vinul Merlot se combină perfect cu preparate din carne de porc sau vită, mai ales atunci când aceasta nu este foarte grasă. Acest sortiment mai blând şi mai aromat pune în valoare şi dish-urile cu carne de pasăre, în special curcan. Poate fi combinat cu preparate din pește - somon şi tonul, dar şi cu paste, pizza și alte preparate cu sosuri ușoare.
Dacă Cabernet Sauvignon este partenerul perfect pentru carne suculentă, Vinul Pinot Noir se combină perfect cu pește gras, mâncare italienească, risotto cu ciuperci sau brânză Comte. Vinul Siraz este companionul perfect pentru carne de miel, vânat şi vită, însă poate fi asociat cu tocănițe, gulaş sau alte preparate ce au ca ingredient principal carnea afumată.
Când să alegi Cabernet Sauvignon
Cabernetul este alegerea ideală atunci când dorești să te bucuri de un vin puternic, cu arome intense și o structură robustă.
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Dragostea
- person
"love isn't finding someone you can live with;it's finding someone you can't live without..."