Copilul fara frati e un copil fericit!

Copilul fara frati e un copil fericit!
  calendar_month        
Cu cat un copil are mai multi frati, cu atat el e mai nefericit din cauza agresiunilor si competitiei, spun cercetatorii.

Intr-un interviu acordat revistei Rolling Stone, Natalie Portman spunea: N-as fi devenit niciodata actrita daca n-as fi fost copil unic la parinti, deoarece parintii mei nu m-ar fi lasat sa devin vedeta familiei in detrimentul altui copil."

Se pare ca ea avea dreptate in privinta avantajelor vietii fara frati si surori. Unul dintre cele mai ample studii britanice desfasurate in Marea Britanie a scos la iveala ca, cu cat un copil are mai putini frati, cu atat el este mai fericit, iar copiii unici la parinti sunt cei mai fericiti.

Rezultatele studiului sugereaza ca agresivitatea fratilor este o parte a problemei, deoarece 31% dintre copii spun ca sunt loviti si impinsi de un frate sau o sora "destul de des" sau "des". Altii se plang ca fratii le fura lucrurile si le pun porecle jignitoare.

Studiul a urmarit viata a 100 000 oameni din 40 000 case britanice. El a mai scos la iveala si alte lucruri despre fericirea copiilor, si anume:

7 din 10 adolescenti britanici sunt "foarte multumiti" de vietile lor.
Copiii minoritatilor etnice sunt in medie mai fericiti decat semenii lor britanici.
Fericirea scade in functie de numarul copiilor dintr-o casa.

Se pare ca factorii precum competitia pentru atentia parintilor si impatirea jucariilor/ dulciurilor/ spatiului cu fratii sunt de vina pentru nefericirea copiilor.

Profesorul Dieter Wolke de la Universitatea din Warwick, care a realizat studiul despre tensiunile dintre frati si surori, a declarat: "Peste jumatate dintre frati (54%) isi agreseaza semenii intr-o forma sau alta." Desi fratii se si sprijina intre ei, prof. Wolke a avertizat ca agresiunile care care sunt supusi copiii acasa si la joaca ii fac pe acestia vulnerabili la tulburari comportamentale si nefericire.

Wolke nu a studiat impactul acestor tensiuni asupra parintilor, dar a adaugat: "Din raportarile subiectilor am aflat ca acei copii care se cearta intre ei reprezinta un factor de stres pentru parinti, iar unii dintre acestia renunta pana la urma sa mai intervina, astfel incat caminul devine un camp de batalie intre frati."

Multe mame incep sa se simta ca niste arbitri dupa ce copiii ajung la varsta la care sunt capabili sa se certe si sa se bata cu fratii.

Aceste descoperiri sunt menite sa-i linisteasca pe parintii care se pot simti vinovati ca nu au facut decat un singur copil. Copiii unici sunt mai fericiti, sunt poate si mai sociabili decat cei care au frati, pentru ca sunt obligati sa-si caute prieteni.

Psihologii spun ca dovezile sunt clare in privinta fericirii copilului unic la parinti. Cu cat sunt mai multi copii intr-o casa, cu atat exista mai putina intimitate pentru fiecare copil. Unora le place sa imparta camera cu un frate sau o sora, altora nu. In plus, mai exista si competitia pentru timpul petrecut cu parintii.

Autor: Nuage

Recomandari