Problemele parului: ruperea firelor

Problemele parului: ruperea firelor
  calendar_month        
Parul este o fibra extrem de rezistenta; pastrand proportiile, este mai rezistent decat otelul (un fir de par poate tine o greutate de 100 de g). Rezistenta parului se explica prin structura sa interna: cortexul, alcatuit din fibre sub forma unei retele complexe, protejata de un strat numit cuticula.

In ciuda rezistentei sale, parul este extrem de vulnerabil, riscul ruperii existand in permanenta. Parul este expus diverselor influente venite atat din mediul extern, cat si celor la care il supunem noi: spalat, pieptanat, expunere la soare, coafat, vopsit. Supus acestor influente cotidiene, parul nostru reactioneaza diferit. De multe ori spunem ca ne cade parul. Realitatatea este ca mare parte din caderea parului, mai ales in cazul unui par lung, se datoreaza ruperii firului de par.

De exemplu, varfurile parului de lungime medie au trecut prin:
aproximativ 1.000 de spalari si uscari;
peste 5.500 de ore de expunere la soare ;
in jur de 40.000 de sedinte de coafat, pieptanari si retusari zilnice;
iar, daca este si vopsit, pana la 23 de aplicari de colorant.

Specialistii Pantene Pro-V, expertul parului sanatos si rezistent, au identificat trei zone prin care parul nostru trece, de la starea initiala de par sanatos, pana la rupere:

Zona verde - zona parului sanatos si rezistent, asa cum ne-ar placea tuturor sa il avem. Atunci cand este intr-o stare buna de sanatate, parul este foarte flexibil si revine usor la forma initiala dupa ce a fost intins, fara a avea suferit. Din pacate, este suficient ca parul sa fie intins cu peste 5% din lungimea sa pentru a trece in urmatoarea zona...

Zona chihlimbarie - zona de avertizare, unde structura interna a parului incepe sa aiba de suferit. Stratul superior protector incepe sa se deterioreze, cauzand distrugerea treptata a structurii interne a firului de par si scaderea rezistentei, procesul fiind ireversibil.

Zona rosie - zona de pericol, ultima sansa de salvare a parului, cand a mai ramas doar un pas pana la rupere. In acest stadiu, structura interna a parului se distruge, fibrele se destrama, iar parul se rupe pur si simplu.

Supus unei presiuni atat de mari, parul nostru cedeaza, asemenea noua in situatiile dificile. Ruperea se poate produce la varfuri - asa -numitele "varfuri despicate" - sau intr-un punct mai slab pe lungimea firului de par.

Gradul de tensiune pe care parul il poate suporta pentru a trece dintr-o zona in alta depinde de tipul de par. Un par gros, specific femeilor orientale, este mai rezistent decat un par fin, cum este cel al femeilor scandinave. Gradul de ondulare a parului joaca, de asemenea, un rol important. In general, parul puternic ondulat este mai predispus ruperii decat parul drept, atat din cauza structurii interne specifice a firului de par, cat si din cauza faptului ca se incurca mai usor.

Modul in care ne tratam parul joaca un rol important in viteza cu care acesta va atinge zona de avertizare sau cea de pericol. Numeroasele tratamente chimice, actiuni mecanice sau termice la care il supunem, impreuna cu actiunea factorilor externi, duc la slabirea structurii interne a parului, conducandu-l catre zona de pericol si, inevitabil, spre rupere.

Sursa: Pantene

Recomandari