A trai bine se invata

A trai bine se invata
  calendar_month        
Pe meleaguri pariziene, un institut care se ocupa de studiul anxietatii si stresului, doua mari "plagi" ale lumii moderne, ne anunta dupa un timp de studiu cele 20 de reguli de viata pe care ni le propun si care, urmate macar in proportie de 50% (adica 10 din ele puse in practica) ne-ar darui o viata de calitate. Si care ar fi ele?

Luati pauze macar de cate 5 min la 2-3 ore de munca, in care sa va ganditi la dumneavoastra, lasand treburile de serviciu la o parte. Aveti grija sa faceti zilnic acest lucru.

Invatati sa spuneti Nu! Nu puteti multumi pe toata lumea si nu au rost sentimentele de vinovatie in acest sens. Comportati asa cum va dicteaza ratiunea si sintirea dumneavoastra, nu cum credeti ca s-ar astepta altii s-o faceti.

Planificati-va zilele, lunile, dar lasati-va si perioade nealocate unei activitati, pentru cele nepravazute. Lucrurile neasteptate pot fi uneori foarte placute si surse de noi activitati.

Cand lucrati concetrati-va numai asupra unei sarcini si numai dupa ce ati terminat cu ea treceti la urmatoarea. In general nu suntem asemenea lui Napoleon care reusea sa duca la bun sfarsit mai multe activitati in acelasi timp, iar daca noi incercam acest lucru riscam sa ne obosim prea tare si sa facem si greseli, din lipsa de concentrare. Deci luati toate lucrurile pe rand.

Incetati sa va considerati indispensabil la servici, acasa sau printre prieteni, chiar daca acest lucru nu e placut totul poate functiona foarte bine si fara dumneavoastra.

Nu sunteti responsabil pentru placerile si fericirea celor din jur, nu sunteti "Fantana dorintelor" celorlati. Puteti sa le daruiti oricate bucurii vreti, dar acest lucru il faceti din dragoste, prietenie sau pura generozitate, neavand nici o obligatie fata de alcineva.

Cereti intotdeauna ajutor cand aveti nevoie, de la persoanele potrivite. Nu va incapatanati sa rezolvati mereu singuri totul, unele lucruri nu tin numai de noi si ne pot depasi, insa trebuie sa avem grija sa ne adresam celor care ne pot ajuta efectiv.

Separati problemele imaginare de cele reale si eliminati-le. Ele nu doar ne "mananca" mult timp ci si mai multa energie folositoare.

Redescoperiti placerea unor actiuni aparent banale, zilnice, cum a fi un somn bun, o masa gustoasa si o plimbare placuta. Bucurati-va de fiecare in parte cat mai des.

Nu va implicati in problemele altora in ceea ce priveste anxietatea si stresul. nu le puteti rezolva dumneavoastra si va pot influenta negativ. In privinta altor probleme puteti sa oferiti un ajutor cand considerati ca este cazul, adica va sta in putere sa dati o solutie si aceasta va fi acceptata, insa cantariti bine cat de mare cat de mult va implicati si cat va poate influenta acest lucru.

Acestea ar fi primele 10 reguli de care ar trebui sa tinem cont pentru a avea o viata mai buna. In acelasi sens trebuie sa uitam de numerele care ne obsedeaza dar n-au valoare, cum ar fi varsta, greutatea sau inatimea, ele sunt treba doctorului. Trebuie iarasi sa ne pastram prieteniile sincere si optimiste evitand morocanosii si invidiosii care ne pot demoraliza. Trebuie sa invatam mereu ceva nou despre orice:carti, moda, animale, gradinarit, orice numai sa nu lasam creierul sa leneveasca pentru ca poate deveni cuibul unui mare rau numit Alzheimer.

Trebuie, cum spuneam, sa ne bucuram cat mai des de lucrurile simple si sa radem pe saturate, dar si sa plangem atunci cand este cazul lacrimile fiind naturale si plansul alinand din suparari. Iar persoanelor dragi trebuie sa le spunem de cate ori avem ocazia cat tinem la ele.



Recomandari

Newsletter Ele.ro

jurnalul unei despartiri 8
  • person

    "astazi e o alta zi..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right