Cremele de protectie solara - 5 ingrediente nocive de evitat

Cremele de protectie solara - 5 ingrediente nocive de evitat
  calendar_month        
Cremele de protectie solara resping razele puternice ale soarelui, insa pana si ele contin, uneori, ingrediente nocive. Spoturile publicitare care promoveaza cremele de protectie solara scot in evidenta beneficiile acestor produse, insa nu trebuie sa crezi tot ce vezi.

In practica, unele produse care te protejeaza de razele ultraviolete iti pot face rau. Descopera ce ingrediente nu ar trebui sa contina crema ta de protectie solara si consulta eticheta produsului inainte de a-l achizitiona.


1. Evita cremele de protectie solara care contin retinil palmitat

Retinil palmitat este o substanta derivata din vitamina A, iar unii dermatologi considera ca aceasta poate favoriza dezvoltarea cancerului de piele. Multi specialisti recomanda sa eviti cremele de protectie solara care contin retinil palmitat. Substanta asigura protectie doar impotriva razelor solare de tip UVB, nu si impotriva celor de tip UVA (care sunt mult mai periculoase).

Exista o multime de substante derivate din vitamina A care au actiune mai buna de protectie solara decat retinil palmitat, tocmai de aceea este bine sa eviti aceasta substanta.

2. Evita cremele de protectie solara care au SPF peste 50

Se spune ca o crema de protectie solara este cu atat mai buna, cu cat ii greste gradul de SPF. Sun Protection Factor (FPA, Factor de Protectie Solara) reprezinta perioada dintre aplicarea protectiei solare si aparitia unui eritem (inrosirea pielii). Teoretic, daca o crema de protectie solara are SPF mare, iti garanteaza o protectie mai buna. Si totusi, medicii dermatologi recomanda sa nu folosesti produse de protectie solara cu SPF mai mare de 50, deoarece ai putea fi tentata sa stai mult mai mult la soare, stiind ca esti protejata.

3. Evita cremele de protectie solara care contin oxibenzona

Cremele de protectie solara care contin oxibenzona pot provoca reactii alergice si tulburari hormonale, deoarece ingredientul patrunde adanc in piele. Odata intrata in piele, oxibenzona actioneaza ca fotosensibilizator, astfel ca expunerea la lumina soarelui poate deveni periculoasa.

4. Evita spray-urile de protectie solara

Medicii recomanda sa folosesti creme de protectie solara, in defavoarea spray-urilor. Odata pulverizat, produsul raspandeste in aer particule mici de substante care pot fi usor ingerate.

5. Evita cremele de protectie solara cu arome

Cremele de protectie solara care garanteza ca vei mirosi a pepene sau a caisa nu sunt recomandate. Combinatia de arome artificiale dintr-un singur produs poate contine zeci de chimicale toxice. Ftalatii din astfel de produse pot cauza reactii alergice sau alte probleme de sanatate.

Ingrediente benefice din cremele de protectie solara

Pentru siguranta ta, este recomandat sa folosesti creme de protectie solara care au in compozitie ingrediente precum zinc, dioxid de titan, avobenzone sau Mexoryl SX. Desi pretul produselor poate fi ceva mai ridicat, merita sa investesti bani in sanatatea ta.

Cremele de protectie solara se aplica cu 15-30 de minute inainte de a iesi din casa. Este indicata utilizarea lor chiar si atunci cand nu esti la plaja, dar esti expusa la soare.

Autor: Laura Galan

Recomandari