Frumoasa si relaxata prin sauna si hammam

Frumoasa si relaxata prin sauna si hammam
  calendar_month        
Iti doresti un alt tip de relaxare acum ca se apropie sarbatorile?

Hammamul si sauna sunt bai de aburi, relaxante, care te fac sa transpiri pentru o cauza buna: frumusete!


Hammam si sauna: ce sunt?

Hammamul este o baie de aburi foarte umeda si calda, in care se adauga esente de pin sau de eucalipt. In araba, cuvantul hammam inseamna de fapt "apa calda", cunoscut si sub denumirea de "baie turceasca".

Sauna, la baza, este acelasi lucru ca si hammamul. Insa ea se desfasoara intr-o cabina de lemn, in care se difuzeaza vapori la temperaturi de 70-100 grade C. Insa spre deosebire de hammam, aburii saunei sunt uscati.

Ritualurile de hammam si sauna

O sedinta de hammam se face in 3 etape, deoarece se trece prin 3 sali. Ai nevoie asadar de minimum o ora si jumatate pentru a profita din plin. In prima sala te dezbraci si treci la dus. Te imbraci intr-un halat de baie sau ramai in lenjerie. In cea de-a doua camera descoperi aburii umezi, ca o ceata deasa. Acolo te poti aseza si odihni cateva minute, apoi te acoperi cu sapun negru si te clatesti la dus.

Apoi intri in cea de-a treia si ultima camera, cea mai calda. In primele secunde ai senzatia ca te sufoci, dar ea trece repede, lasand loc senzatiei de bine. Nu trebuie sa depasesti mai mult de 30 minute si se merge din cand in cand la dus sau intr-o baie cu apa rece. Ideal ar fi sa faci circuitul de 3 ori pentru ca pielea sa fie complet curatata.

In mod normal, la sauna se merge nud. In general, la interior esti singura sau insotita de o prietena. E recomandat sa nu stai direct pe banca, ci sa pui un prosop sub tine, pentru a absorbi transpiratia si pentru a proteja pielea de lemnul cald. Daca esti pudica, poti sa porti un slip de baie, dar nu se recomanda deoarece caldura si umiditatea favorizeaza dezvoltarea bacteriana. Ca si in cazul hammamului, poti intra in picioarele goale sau in papuci, dupa regulile locului.

Care sunt efectele bailor de aburi?

Hammam: caldura umeda activeaza circulatia sangelui si creeaza o ambianta relaxanta in primul rand datorita uleiurilor esentiale. Hammamul provoaca transpiratii si ajuta la eliminarea toxinelor. El destinde, alunga stresul, tensiunile musculare si favorizeaza somnul. De asemenea, pielea este regenerata in profunzime datorita gomajului si multiplelor spalari.

Sauna: o sedinta te ajuta sa te regasesti, sa nu te gandesti decat la acea senzatie de bine. Contrar parerii multora, sauna nu ajuta la slabit! Se pierde doar apa, de aceea e bine sa te hidratezi inainte de sedinta. In schimb, sauna are o actiune benefica asupra pielii. Caldura puternica favorizeaza transpiratia, pielea este curatata si tonica, mai ales atunci cand sauna este urmata de o baie cu apa rece, care stimuleaza circulatia sangelui.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Never to far awaye
  • person

    "........."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right