O piele frumoasa si sanatoasa, un atu in anotimpul rece!
history_edu ele.ro calendar_month 19 Dec 2012, 09:30
Iarna, cand temperaurile scad vertiginos, organismul nostru trece prin schimbari majore. Cel mai expus organ al corpului la efectele frigului este pielea.
In general, iarna, tenul si pielea noastra devin mai uscate. Daca ai o piele sensibila, in anotimul rece poti experimenta mancarimi sau usturimi la nivelul pielii, ori inrosiri sau descuamari pe langa celebra senzatie de piele uscata.
Uneori, porii pot deveni mai putin vizibili, iar aspectul pielii devine mat. In cazuri severe, pielea poate crapa atat de tare incat pot aparea sangerari, mai ales pe partea exterioara a palmelor.
Expunerile prelungite la razele soarelui sau la ger ori aer uscat pot duce la dehidratarea severa a pielii. Cel mai adesea, oamenii se plang de senzatia de piele uscata in anotimul rece deoarece aerul contine mai putina umiditate.
Ce trebuuie sa facem:
Este foarte important sa folosim creme de corp, de fata si de maini care contin uleiuri foarte hidratante. Cremele se aplica zilnic, dupa dus, atunci cand porii sunt deschisi pentru a obtine o hidratare cat mai intensa;
Trebuie sa evitam folosirea sapunurilor si deodorantelor antibacteriene deoarece acestea contin agenti care usuca pielea. Ideal este sa alegem pentru baie geluri de dus sub forma de crema, cat mai hidratante;
Apa pe care o folosim in timpul dusului nu trebuie sa fie extrem de fierbinte, iar daca iti place sa te relaxezi in cada, nu sta mai mult de 10 minute in apa. Apa la temperaturi ridicate indeparteaza grasimile naturale de la nivelul pielii, aceasta devenind in final foarte uscata;
Pe timpul iernii, foloseste in camera in care dormi un umidificator. Caldura emanata de calorifere sau de orice sursa de caldura artificiala usuca aerul din casa;
Foloseste lenjerii de pat si haine din materiale naturale precum bumbacul sau matasea;
Bea cat mai multa apa, ceaiuri neindulcite sau sucuri naturale pentru a-ti mentine organismul hidratat. Omega-3 (acid gras nesaturat pe care il gasim din belsug in alimente precum somonul, alunele, soia sau broccoli) ajuta deasemenea la mentinerea supletii pielii in sezonul rece.
Cand trebuie sa ne ingrijoram?
Mergi de urgenta la dermatolog in cazul in care mancarimile pielii nu te lasa sa adormi noaptea, daca folosesti intens creme hidratante insa efectele nu devin vizibile, ori daca pielea ta prezinta excoriatii sau infectii ce nu se mai vindeca. Acestea pot fi semne ale aparitiei unor eczeme sau a psoriazisului.
Stiai ca...
Desi pielea oamenilor isi schimba textura o data cu trecerea anilor, pielea barbatilor are tendinta de a-si pastra mai bine hidratarea? Acest lucru se intampla deoarece pielea femeilor are tendinte pronuntate de uscare dupa aparitia menopauzei.
Cel mai bun moment pentru aplicarea cremelor este imediat dupa baie, pe pielea putin umeda?
Din moment ce pielea sensibila este si foarte uscata, este foarte important sa fie bine protejata atunci cand ninge (zapada reflecta aproximativ 80% din razele solare)? Foloseste pe pielea expusa iarna (fata, gat, urechi si maini) o crema cu protectie solara cat mai mare.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Asortarea tenisilor la costum O necesitate
- person
"adauga-ti un pic de personalitate"