Ochelari sau lentile de contact?

history_edu ele.ro calendar_month 16 Feb 2006, 11:10
Ultima moda in domeniul corectarii problemelor de vedere sunt lentilele de contact, sinonime cu comoditatea si cu libertatea de miscare. Si asta in ciuda faptului ca la o prima vedere oamenii cred ca este greu sa manipulezi zilnic lentilele de contact.
Incoveninentele provocate de purtarea ochelarilor le cunoastem toti: se murdaresc des, ceea ce presupune sa ii cureti tot timpul, se aburesc iarna sau iti aluneca de pe ochi cand iti e lumea mai draga. Ca sa nu mai punem la socoteala ca nici nu te poti duce cu usurinta la sport.
Ultimele studii efectuate de specialistii de la Bausch & Lomb au aratat ca sunt destul de putini cei care stiu ca anumite lentile de contact nu trebuie curatate si dezinfectate zilnic si pot fi purtate continuu chiar si o luna. In plus de asta, in comparatie cu ochelarii, lentilele sunt mai comode, mai practice si ca sunt mult mai estetice. E adevarat ca nu ai aerul unei intelectuale, dar vei arata mult mai sexy, cu o privire luminoasa!
In ce priveste sanatatea ochilor si usurinta in manevrare, lentilele de contact cu durata prelungita de purtare au atat de multi asi in maneca, incat nici nu are rost sa te mai complici cu alte solutii optice.
Lentilele cu purtare zilnica trebuie date jos seara si in timpul somnului din mai multe motive: dezinfectare, rehidratare, curatare si nu in ultimul rand pentru a permite ochiului sa "respire". Cu lentilele din silicon-hidrogel ai scapat de toate aceste probleme:
Oxigenul
Corneea are nevoie de oxigen, deorece este singurul organ al corpului omenesc care foloseste oxigenul direct din aer, iar lentilele de contact obisnuite formeaza o bariera in calea respiratiei naturale o ochiului, respectiv corneei. Si banuim ca stii deja ce se intampla cu ochii tai daca nu primesc suficient oxigen, nu-i asa? Resimti disconfort pana la sfarsitul zilei, iritatii, senzatia de ochi uscat sau roseata ochilor.
Lentilele din silicon-hidrogel au inlocuit o buna parte din apa din compozitie - mai exista doar un procent de circa 35% - cu o matrice din silicon. Iar secretul este ca acest silicon permite oxigenului sa treaca prin lentila.
Filmul lacrimal
Exista in compozitia acestuia un continut de minerale, glucide, lipide si proteine. Iar unele dintre aceste substante sunt cu adevarat buclucase cand interactioneaza cu lentilele de contact.
Proteinele din filmul lacrimal se depun pe lentile, mai ales in cazul celor zilnice si trebuie indepartate cu orice pret. Cum ? Ele trebuie puse in solutiile speciale de curatat, care dizolva proteinele care adera pe suprafata lentilei. In cazul in care tu nu cureti proteinele, pentru ca uiti sau iti este lene, ai toate sansele ca depunerile buclucase sa transforme lentila intr-un fel de smirghel care zgaraie ochiul. Plus ca lentilele devin opace.
Apa
Lentilele clasice au un continut ridicat de apa, aproximativ 55-65% apa si pe durata sederii lor pe ochi, apa se evapora. Seara, in solutie, ele nu fac altceva decat sa se rehidrateze. Lentilele cu purtare prelungita nu contin decat 30-35% apa asa ca pot fi hidratate chiar de filmul lacrimal natural.
Dezinfectarea
Solutia in care cufunzi noaptea lentilele de contact are si rolul de a dezinfecta lentilele, pentru ca apa din compozitia lor si proteinele din filmul lacrimal favorizeaza dezvoltarea microorganismelor. Materialul din care sunt facute lentilele cu port prelungit nu permite proteinelor sa adere pe lentila si oricum are in compozitie mai putina apa decat lentilele clasice. Deci probabilitatea unor infectii cauzate de microorganisme scade drastic.
Exista mai multe tipuri de lentile de contact cu durata prelungita :
- Focus Night & Day - pot fi purtate continuu timp de o luna de zile;
- Lentilele Pure Vision - pot fi purtate timp de o luna;
- O2 Optix - lentile care pot fi purtate continuu 5-6 nopti.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





fara cuvinte
- person
"zambeste iar si priveste putin:orice pahar jumatate gol mereu e si jumatate plin"