Esti pregatita sa adopti un copil?

Esti pregatita sa adopti un copil?
  calendar_month        
Iti doresti din tot sufletul sa auzi un glas cristalin si inocent strigandu-te "mama", iar adoptia este o solutie pe care o iei in calcul pentru a deveni parinte. In timp ce petreci ore in sir documentandu-te despre proces, te macina in continuare aceeasi intrebare: esti cu adevarat pregatita sa adopti un copil? Iata cum poti sa gasesti raspunsul corect.

Inainte sa iei o decizie in acest sens, asuma-ti faptul ca ai putea sa ajungi la o concluzie care sa contrazica idealul tau prestabilit. Desi este un gest nobil, adoptia unui copil iti poate schimba existenta intr-o directie pe care trebuie cu prisosinta sa ti-o doresti.

Motivatia adoptiei

Un pas crucial pentru viata ta si a micutului pe care vrei sa il cresti cu toata dragostea are nevoie de un timp prelungit de reflexie asupra deciziei finale. Singurul mod prin care poti sa afirmi cu toata convingerea ca esti gata sa fii mama adoptiva consta in motivatia reala din spatele demersului.

Psihologii au clasificat, de-a lungul timpului, o serie intreaga de motivatii exprimate de familiile care au adoptat un copil. Multe dintre ele arata ca parintii risca sa fie mobilizati in acest sens de motive gresite, care anunta un esec viitor de ambele parti.

Interpretarea motivelor adoptiei

Intocmeste o lista cu toate motivele care stau la baza intentiei tale de a adopta un copil. Noteaza orice gand iti trece prin minte, indiferent cat de absurd sau stanjenitor il percepi la prima interpretare. Compara argumentele tale cu urmatoarele situatii enuntate de psihologi si masoara gradul de intelepciune din spatele deciziei tale.

1. Vreau o companie pentru copilul meu natural

Mamele care nu mai pot concepe in mod natural al doilea copil iau in considerare adoptia pentru a-i asigura micutului lor o companie permanenta de-a lungul vietii, de frate sau sora. Acest tip de motivatie iti indica din start mobilul gresit al procesului de adoptie, intrucat orfanul care urmeaza sa fie luat sub ingrijire va avea un statut secundar. Mai mult decat atat, viitorul membru al familiei nu se va integra niciodata "al tau", cata vreme este doar un tovaras de joaca pentru copilul biologic.

2. Religia mea promoveaza ajutorarea semenilor

Motivatiile de factura religioasa sunt alti factori gresiti care pot sta la baza deciziei de a adopta. Orice influenta exterioara care dicteaza luarea sub ingrijire a unui copil depersonalizeaza de la bun inceput relatia dintre orfan si parintii adoptivi. Nu adopta pentru ca vrei sa faci o fapta buna, adopta pentru ca iti doresti cu adevarat sa fii o mama buna pentru copilul instrainat de cei care i-au dat viata.

3. Infertilitatea ma deprima tot mai mult

Adoptia nu vindeca ranile luptelor continue cu infertilitatea si nu iti rezolva aceasta problema. Daca intentionezi sa alini suferinta dificultatii de a concepe adoptand un copil, risti sa regreti acest lucru mai tarziu. Adoptia reusita exclude orice motivatie izvorata din propriul egoism.

4. Nu avem cui sa lasam averea

Multe cupluri instarite se gandesc sa adopte un copil pentru ca nu au cui sa lase mostenire averea. La fel ca in relatia cu un urmas biologic, banii nu ajuta cu nimic armonia dintre copil si parinte. Daca factorii economici sunt mai puternici decat instinctul matern, renunta la idee.

Dorinta de a reconsolida relatia cu partenerul, teama de singuratate si alte motivatii caritabile sunt de asemenea gresite in luarea unei decizii corecte in privinta adoptiei unui copil.



Autor: Adelina Dobrin

Recomandari