6 lucruri interesante despre laptele matern

6 lucruri interesante despre laptele matern
  calendar_month        
Laptele matern este cel mai laudat tip de hrana pentru bebelusi. Dar dincolo de faptul ca furnizeaza copilului toti nutrientii necesari, precum si o serie de anticorpi unici, el mai prezinta cateva particularitati interesante, pe care orice proaspata mamica trebuie sa le stie!

1. Laptele matern poate fi toxic pentru bebe

Stiai numai de partile bune ale laptelui matern, insa nu te gandeai vreodata ca acesta ar putea intoxica bebelusul, nu-i asa? Daca este sau nu toxic, depinde numai de tine, mai exact de alimentatia pe care o adopti in timpul alaptarii, dar si de medicamentele pe care ti le administrezi fara sfatul medicului.

Toate alimentele de tip junk-food , tutunul, alcoolul si chiar si unele ceaiuri din plante, pot fi periculoase pentru sanatatea bebelusului si toate sunt transmise prin intermediul laptelui de la san. Practic, toti conservantii, colorantii si toate ingredientele toxice ajung in organismul micutului.

2. Laptele matern se "adapteaza" nevoilor bebelusului

Este alimentul perfect pentru bebe si procura absolut toti nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii lui, indiferent de nevoile lui nutritionale.

Laptele secretat de glandele mamare isi adapteaza continutul in functie de necesitatile copilului. De exemplu, mamele cu bebelusi nascuti prematuri au lapte cu continut mai mare de grasime si de anticorpi, deoarece acesti copii au nevoie de aceste substante mai mult ca cei nascuti la termen. Este ca si cand laptele "ar sti" ca bebelusul are nevoie de anumite substante nutritive si le creeaza pentru el.

3. Poate fi folosit ca decongestionant nazal la bebelusi

Stiai ca laptele matern este cea mai buna solutie pentru desfundarea nasului la bebelusi? Desi solutia salina este cea mai recomandata metoda naturala in acest sens, medicii sustin ca doar cateva picaturi de lapte matern puse in nari cu ajutorul pipetei au acelasi efect ca orice alt decongestionant medical sau natural.

4. Este un calmant natural pentru bebe

Laptele matern are efecte calmante pentru toti bebelusii care trec prin interventii chirurgicale sau proceduri medicale dureroase.

Specialistii au descoperit ca bebelusii care sunt alaptati dupa ce trec prin tratamente injectabile sau testari dureroase sufera mai putin de pe urma lor. Acest lucru a fost observat pe o scala de evaluare a durerii care analizeaza ritmul cardiac, saturatia de oxigen si reactiile de plans.

5. Laptele de mama are puteri vindecatoare

Pe langa faptul ca desfunda nasucul bebelusului, se pare ca efectele terapuetice ale acestui tip de lapte se extind si asupra tratarii infectiilor de ochi (conjunctivita), urechi sau ale sinusurilor.

Laptele s-a dovedit a fi un tratament efectiv in cazul multora dintre aceste afectiuni, dar si in calmarea si vindecarea eczemelor, iritatiilor de piele cauzate de scutec, caldura sau in ameliorarea acneei de bebelus.

Intepaturile de insecte (albine, tantari, gandacei) ale copilului se vindeca mai repede daca se presara asupra lor cateva picaturi de lapte, iar bubitele cauzate de varicela sunt mai usor suportabile si calmeaza mancarimile daca sunt date cu lapte matern.

6. Intareste relatia unica dintre mama si bebe

Laptele matern are si un rol emotional. Contribuie la dezvoltarea atasamentului unic dintre mama si bebelus. Alaptarea este cel mai intim, delicat si emotionant moment dintre mama si copil si contribuie la relaxarea amandurora, la crearea unor sentimente de siguranta si confort pentru bebe si la formarea unei relatii stabile si trainice cu el.

Autor: Daniela Ganciu

Sursa: Foto: whatisthetrend.net
Recomandari