10 vitamine care te ajuta sa ramai insarcinata
history_edu ele.ro calendar_month 07 Sep 2011, 09:08
Intr-o epoca in care problemele de fertilitate par sa ameninte tot mai mult specia umana, spectrul de factori capabili sa sustina capacitatea de conceptie se extinde pe zi ce trece. Medicii vorbesc mai nou despre o serie de vitamine care te ajuta sa ramai insarcinata si care iti pregatesc temeinic trupul pentru a da nastere unui bebelus sanatos.
Sigur ca nu este vorba despre medicamente controversate care promit minuni, ci despre necesitati nutritionale firesti si necesare pentru orice organism puternic, echilibrat si imun in fata factorilor nocivi.
Zincul
Daca va doriti sa fiti parinti cat mai curand, tu si partenerul tau ar trebui sa va orientati atentia catre zinc. Vitamina contribuie la stimularea ovulatiei in cazul femeilor si imbunatateste totodata calitatea spermei si productia de testosteron in trupul barbatilor.
Specialistii recomanda administrarea de 8 mg de zinc in fiecare zi pentru femei si de 11 mg pentru barbati.
Surse naturale ale zincului sunt stridiile, semintele, fructele de mare, fasolea si produsele lactate.
Acidul folic
Medicii sunt de parere ca toate femeile pregatite pentru a aduce pe lume un copil ar trebui sa consume aproximativ 400 de micrograme de acid folic zilnic, intrucat acest complex de vitamine B ajuta organismul sa produca celulele rosii ale sangelui. Atat zincul cat si acidul folic sunt factori importanti pentru sinteza ADN-ului si a ARN-ului in prima saptamana in care embrionul isi formeaza tubul neural.
Acidul folic mai poate fi preluat din citrice, legume verzi si cereale integrale.
Multivitaminele
In cadrul unui studiu efectuat pe un esantion de 18.000 de femei dornice sa conceapa, cercetatorii au depistat o corelatie intre consumul de multivitamine si diminuarea problemelor in cadrul procesului de ovulatie.
Coenzima Q10
Coenzima Q10 s-a dovedit a fi un bun stimulent al fertilitatii in urma unor experimente efectuate pe cobai. Prezenta substantei in organism asigura functionalitatea celulelor. Dozele pentru adulti sunt de 30-200 mg zilnic.
Omega 3
Asigura-ti acest acid gras esential prezent in uleiul de peste sau in anumite plante si seminte, mai ales daca urmeaza sa incerci fertilizarea in vitro.
Fierul
18 mg de fier administrate zilnic stimuleaza productia de hemoglobina, componenta care transportul oxigenul in sange. Carentele de fier din organism priveaza tesuturile si organele de oxigenul necesar pentru a functiona normal. Carnea rosie si legumele de culoare inchisa, alaturi de tofu, sunt surse puternice de fier.
Calciul
Nutritionistii recomanda femeilor care incearca sa ramana insarcinate consumul de 1000 de mg de calciu zilnic, pentru o conceptie si o sarcina reusita.
Vitamina B6
Ia aceasta vitamina pentru a preveni simptomele neplacute ale sarcinii din primul trimestru. O cercetare a demonstrat faptul ca femeile care au consumat minimum 10 mg de vitamina B6 inainte de sarcina nu au experimentat starile frecvente de greata si ameteala.
Antioxidantii
Suplimentele alimentare cu antioxidanti sunt ideale pentru partenerul tau. Impreuna cu vitamina C si vitamina E, nutrientii de acest tip imbunatatesc calitatea spermei.
L-carnitina
L-carnitina esete o substanta care joaca rol de energizant pentru sperma, crescand morfologia, concentratia, cantitatea si mobilitatea spermatozoizilor.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre