7 metode de prevenire a infertilitatii la femei
history_edu ele.ro calendar_month 16 Feb 2012, 10:31
Infertilitatea se trateaza cu dificultate si presupune cheltuirea multor resurse de timp si bani, incat este mai bine sa iei in considerare cateva metode de a o preveni. Adopta sloganul "Mai bine previi, decat sa tratezi" si protejeaza-ti din timp visul de a avea, la un moment dat, un copil!
1. Elimina factorii de stres!
Nu ii lasa cale libera stresului in viata ta! Fii cat se poate de zgarcita cu el, deoarece faptul ca stresul afecteaza fertilitatea nu mai este un lucru nou.
Atunci cand stresul iti acapareaza organismul, toate functiile organismului au de suferit, din cauza ca acesta iti slabeste organismul si te indeamna la obiceiuri nocive. Iti deregleaza alimentatia, te face sa fumezi mai mult, poate sa consumi si ceva mai mult alcool sau sa adopti un stil de viata sedentar. Toate acestea iti pot afecta sansele de a concepe un bebe in viitor.
2. Fa-ti analizele periodic!
Nu trebuie sa faci teste si analize medicale doar inainte de a te hotari sa faci un bebe.
Este recomandat sa faci periodic analizele importante de sange, ecografia, examenele ginecologice si alte investigatii care te ajuta sa iti mentii o stare de sanatate optima pentru momentul in care vrei sa ramai insarcinata.
Neglijarea starii de sanatate isi poate pune amprenta asupra sanselor de conceptie de mai tarziu. Este bine ca toate problemele de sanatate sa fie tratate la timp, pentru a se evita complicatiile.
3. Ai grija la greutate!
Greutatea este un factor important in prezervarea fertilitatii oricarei femei.
Atunci cand numarul de kilograme iti scapa de sub control, te expui multor riscuri, precum problemelor de ovulatie, ciclurilor dereglate si chiar avortului spontan.
Nici subponderalitatea nu este de neglijat! Este important sa iti mentii o greutate echilibrata cu ajutorul alimentatiei sanatoase si activitatii fizice.
4. Verifica-ti arborele genealogic!
Unele probleme de sanatate care devin cauze ale infertilitatii se pot trage din familie.
Endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, menopauza prematura si hipotiroidismul sunt ereditare si sunt considerate piedici in calea conceptiei.
5. Fa copilul pana in 30 de ani!
Nu amana la nesfarsit sarcina, deoarece sansele de conceptie scad odata cu inaintarea in varsta, iar complicatiile care pot aparea in sarcina se inmultesc cu fiecare an care trece peste 30 de ani.
Specialistii sustin ca cel mai indicat este ca femeile sa conceapa copii pana in 30 de ani, aproximativ 25 de ani fiind varsta ideala, deoarece fertilitatea atinge cote maxime, iar riscurile asupra fatului sunt minime.
6. Renunta la vicii!
Evita excesul de alcool, limiteaza substantial consumul de cafea si renunta cat de repede poti la fumat!
Aceste obiceiuri isi pun amprenta asupta fertilitatii, iar daca nu o fac in conceptie, s-ar putea ca fatul sa aiba de suferit de pe urma lor in sarcina.
Nu zice nimeni sa renunti complet la alcool sau cafea, ci doar sa le consumi rational si sa nu abuzezi de ele, astfel incat sa iti pui in pericol sanatatea.
7. Ai grija ce medicamente iei!
Exista o serie de medicamente care interfereaza cu capacitatea de conceptie si putine femei stiu acest lucru.
Cateva dintre cele mai frecvente exemple sunt blocantele canalelor de calciu, medicamentele pentru hipertensiune sau cele pentru tratarea artritei.
In cazul in care vrei sa faci un copil si urmezi vreun tratament, intreaba intotdeauna medicul daca respectivele medicatii reprezinta o piedica in calea conceptiei.
Autor: Daniela Ganciu
Sursa: Foto:www.focusonhealing.com
Alte articole despre