Cartile in primul an de scoala

Cartile in primul an de scoala
  calendar_month        
Varsta de sapte ani este una delicata, cei mici facand o schimbare majora si avansand de la gradinita la scoala. Cartile devin un subiect problematic, pentru ca pot fi percepute usor gresit. De la frumosul obicei de a citi cu bunicii sau parintii inainte de culcare, lectura poate deveni o tema, o indatorire obositoare de scolar.

Depinde insa numai de parinti sa-si ajute copiii sa nu piarda bucuria lecturii. Ei trebuie sa gaseasca volume cat mai captivante si modalitati cat mai creative de a-i determina pe cei mici sa citeasca si sa scrie.

Inca de la sase ani, copiii incep sa fie interesati de cartile cu capitole, ce devin mult mai provocatoare decat simplele povesti. Pentru inceput, ei trebuie incurajati sa-si aleaga singuri titlurile pe care le vor citi.

Pentru ca volumele ample pot fi solicitante, lectura trebuie facuta alternativ, si de copii, si de parinti. Paragrafele sau paginile pot fi citite cu randul, printr-un joc simplu si amuzant. Cei mici vor fi apoi interesati sa discute cu partenerii lor de lectura pe marginea cartii - despre sirul actiunii, personaje sau despre diferite senzatii sau asteptari pe care subiectul le creeaza.

Pentru a intari sentimentul de parteneriat sau chiar de complicitate, parintele si copilul ar putea incepe un jurnal dublu. Adultul poate scrie zilnic sau saptamanal o nota speciala, despre o intamplare, o situatie amuzanta sau chiar o carte citita. Drept raspuns, copilul va scrie si el o continuare sau o completare.

Recenziile cartilor pot fi, de asemenea, un mod de sporire a creativitatii. Pe langa obisnuitele dialoguri despre carte, parintii pot initia si discutii "video": in fata unei camere, isi pot invita copiii la adevarate dezbateri declansate de subiectul cartii. Pot incepe de la intrebari simple, cum ar fi de ce le-a placut sau, din contra, nu le-a placut cartea. Apoi pot dezvolta intrebari ca cele legate de momentele sau personajele preferate. Un joc amuzant poate fi provocarea de a-si imagina ce se va intampla cu personajele dupa finalul cartii.

Atat jurnalul dublu, cat si "recenziile video", vor deveni peste ani amintiri nepretuite, pe care protagonistii in mod sigur le vor descoperi cu placere.

O mare varietate de carti pentru copii sunt disponibile la www.librariacopiilor.ro.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

ADOLESCENTA
  • person

    "traiesc ... visand la o viata mai buna!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right