Cat de greu e ghiozdanul scolarului tau?

Cat de greu e ghiozdanul scolarului tau?
  calendar_month        
Ultimele statistici medicale sunt ingrijoratoare in ceea ce priveste numarul scolarilor care acuza tot mai frecvent dureri puternice de spate.

Cauza cea mai frecventa pentru astfel de probleme o constituie, din pacate, un ghiozdan mult prea greu pentru coloana vertebrala a micutului.

In incercarea de a miscora incidenta aparitiei a astfel de tulburari, medicii pediatri recomanda ca ghiozdanul scolarului sa fie:

de marime potrivita pentru copil. El nu trebuie sa treaca de linia soldului atunci cand copilul este asezat si nici sa depaseasca linia spatelui, privit din fata.
sa fie facut dintr-un material rezistent, dar usor. Ghiozadanul complet echipat nu are voie sa depaseasca 10% din greutatea copilului.
sa fie facut dintr-un material rezistent la apa sau, cel putin, sa fie prevazut cu o copertina in caz de ploaie.
sa fie prevazut cu curea ajustabila pentru solduri, astfel incat marea parte a greutatii sale sa fie suportata de solduri si bazin, nu de coloana si umeri.

De asemenea, cureaua din jurul mijlocului tine ghiozdanul pe langa corp la un mers mai vioi, sau in cazul in care copilul alearga sau merge pe bicicleta.sa aiba atat partea de contact cu spatele dublata cu burete, cat si bretelele, astfel incat sa nu stanjeneasca, prin greutatea lui, umerii copilului sau obiectele aflate in el sa-l incomodeze la spate.
sa fie prevazut, de asemenea, cu doua cureluse prinse cu catarama pe linia pieptului copilului.

Acest lucru ajuta ca greutatea ghiozdanului sa fie distribuita in mod egal pe toata suprafata spatelui si impiedica ghizdanul sa alunece de pe umerii copilului.
sa fie bine compartimentat. Se poate asigura astfel atat o mai buna organizare a lucrurilor aflate in ghiozdan, cat si o mai buna distribuire a greutatii obiectelor.
sa aiba compartiment sau plasa exterioara pentru sticla de apa. Copilul are acces mult mai usor la sticla cu apa si nu exista riscul ca aceasta sa de deschida accidental in ghiozdan si sa ude restul lucrurilor.
Foarte important este si rolul parintilor in instruirea copilului cu privire la purtatul ghizdanului, astfel incat el sa inteleaga importanta acestui aspect pentru sanatatea sa.

Bretelele ghiodanului trebuie reglate cu obiectul aflat in spatele copilului iar acesta trebuie intrebat care a pozitia care ii ofera cel mai mult confort si cea mai putina solicitare a coloanei vertebrale.

Asezarea lucrurilor in interiorul ghizdanului are si ea importanta ei.

Astfel, lucrurile mai grele trebuie asezate cat mai aproape de spate, pentru a nu forta coloana, in timp ce lucrurile usoare pot sta mai departe de spate, nesolicitand periculos vertebrele.

Ghiozdanul copiluilui trebuie sa contina doar strictul necesar.

Desi scolarii, mai ales cei mici, au tendinta de a inghesui in el multe lucruri inutile, parintii trebuie sa verifice periodic incarcatura aflata in ghizdan, pentru a evita pe cat posibil efectele nedorite si periculoase ale unei coloane vertebrale suprasolicitate.

Recomandari